latinica  ћирилица
15/05/2021 |  12:43 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Добој: Одата почаст страдалима у поплавама

У Добоју је данас одата почаст за 11 грађана погинулих прије седам година у поплавама.
Добој: Одата почаст страдалима у поплавама - Фото: СРНА
Добој: Одата почаст страдалима у поплавамаФото: СРНА

Код спомен-плоче страдалим у мајским поплавама 2014. године, која се налази испред објекта Скупштине града вијенце су положили градоначелник Добоја Борис Јеринић, потпредсједник градске Скупштине Милош Букејловић, посланик из Добоја у Представничком дому Парламентанрне скупштине БиХ Сања Вулић.

У воденој стихији у Добоју 15. маја 2014. године погинули су Славко Ђурић, Миленко Благојевић, Божица Петковић, Милада Ранковић, Ратомир Нарић, Драгица Савковић, Марко Чакаревић, Жељко Јелеч, Марија Јелеч, Бахрија Скула и Радо Чупељић.

Јеринић је рекао да је у тадашњим поплавама највећи губитак био страдање 11 становника Добоја.

Он је навео да је причињена матријална штета надокнађена, као и да је много тога урађено на заштити града од будућих поплава, првенствено уређењем корита ријеке Босне.

Према његовим ријечима, о безбједности од поплава моће је говорити тек након коначног уређења корита ријеке Босне, као и одговорнијег односа према природи.

Јеринић је навео да је много урађено у рјешавању имовинских односа, да је концесија на ријеци Босни одузета од Норвежана, те да је крајњи циљ уређење корита ријеке Босне, што ће дати сигурност грађанима, а тај процес се ради заједно са Владом Републике Српске и предузећем Воде Српске.

Он је додао да је завршен пројекат уређења корита Босне, да слиједи његова ревизија, да је уређен поток Лијешањ и постављена нова прецпрна станица.

Присјећајући се тог кобног маја 2014. године, Јеринић је рекао да нико није очекивао такав ниво поплаве у ужем дијелу града.

Он је испричао да је, као и многи други родитељи, тог јутра одвео дијете вртић, да је вода у град ушла нагло, те да су у року од сат времена улице биле непроходне.

Према подацима из Градска управе, током мајских поплава 2014. године Добоју је причињена материјална штета од 172.688.971 КМ, од чега привреди 123.059.227 КМ, грађанима 45.845.714 КМ, путној инфраструктури 3.784.030 КМ.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, највећи водостај ријеке Босне измјерен је 15. маја 2014. године и износио је 7,21 метар.

Редовна висина коте одбране од поплава у Добоју износи три метра, а ванредна 4,5 метра.