latinica  ћирилица
12/05/2021 |  20:59 ⇒ 21:19 | Аутор: СРНА

Владика Јоаникије и велики број вјерника у молитвеном ходу

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије предводио је велику народну литију у Никшићу у част Светог Василија Острошког, заштитника града.
Епископ Јоаникије - Фото: СРНА
Епископ ЈоаникијеФото: СРНА

Прије него што се испред Саборног храма Светог Василија Острошког кренуло у литији, епископ Јоаникије је позвао окупљени народ да поштују прописане епидемиолошке мјере.

- Сјећамо се, и то ћемо прославити данас, прошле године када смо ишли у молитвени ход и када смо били оптужени да ширимо заразу. Наредних мјесец дана у граду Никшићу није било ниједног обољелог од ове опаке болести - навео је владика Јоаникије.

Он је пожелио да тако буде и ове године и да "Свети Василије одагна сваки заразни вирус, а посебно вирус мржње, свађе и подјела".

- Да се објединимо у љубави и сигурни смо, када ми уклонимо мржњу и расправе између нас, да ће нам Бог дати свако добро и да ће у догледно вријеме укинути и ову заразу коју је пустио на нас због наших грехова не би ли смо се обратили Господу - додао је владика Јоаникије.

Поред епископа Јоаникија литију је предводио и предсједник општине Никшић Марко Ковачевић. У литији су били и предсједник Скупштине општине Немања Вуковић, бивши кошаркашки репрезентативац Дејан Томашевић.

Присутни су били и припадници Војске Црне Горе, која дијели заштитне медицинске маске.

Српска православна црква данас слави празник Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, који је мјесто ходочашћа за вјернике свих религија.