latinica  ћирилица
12/05/2021 |  19:27 ⇒ 19:28 | Аутор: СРНА

Линта: Скандалозма одлука Милановића да одликује бригаду "Громови"

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује скандалозном, али очекиваном одлуку предсједника Хрватске Зорана Милановића да уручи одликовања припадницима Друге гардијске бригаде "Громови", која у својој химни има усташки поздрав "За дом спремни".
Миодраг Линта - Фото: СРНА
Миодраг ЛинтаФото: СРНА

Линта истиче да је Милановић лажни антифашиста и лицемјер који због међународне заједнице повремено каже да је "За дом спремни" нацистички поздрав, а затим у бројним приликама додјељује одликовања припадницима разних хрватских јединица који су ратовали под тим поздравом.

Он додаје да припадници Друге гардијске бригаде у својој химни имају рецитал "Громови, за дом спремни били", што јасно потврђује њен усташки, односно нацистички карактер.

- Добро је познато да су усташки поздрав `За дом спремни` користили припадници готово свих хрватских паравојних и војних јединица од почетка рата па све до њеног краја, а јединице ХОС-а су тај поздрав узеле као свој службени - истиче Линта.

Он наводи да се припадници Друге гардијске бригаде и осталих хрватских јединица "нису борили против великосрпског агресора, већ за стварање етнички чисте хрватске државе на усташким начелима".

Линта подсјећа да је злогласна пјесма "Бојна Чавоглаве" Марка Перковића Томпсона у којој се користи поздрав "За дом спремни" међу Хрватима и хрватским војницима била симбол злочиначке агресије на српски народ у Хрватској и БиХ и један од бројних доказа усташког карактера режима Фрање Туђмана.