latinica  ћирилица
12/05/2021 |  19:07 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Прњавор ће коначно наплатити порез од добитка седмице на лоту (ВИДЕО)

Општина Прњавор, ускоро би могла да постане прва локална заједница у Републици Српској, која је наплатила порез по основу лото добитка седмице, који је извучен у овој општини.
Тикет- илустрација (Фото: Thinkstock) -
Тикет- илустрација (Фото: Thinkstock)

То би требало да омогући судска пресуда Окружног суда у Бањалуци јер је одбачена тужба Лутрије Републике Српске на рјешење надлежних органа да општини Прњавор исплати порез већи од 954 хиљаде марака. Ово право, претходно, није искористило шест локалних заједница у Српској.

Седмица на лоту је власнику листића донијела добитак од 3,2 милиона марака, а општини Прњавор, по Закону о играма на срећу, могућих 30 одсто од тог износа. Након рјешења Републичке управе за игре на срећу да Лутрија исплати порез, а затим и рјешења Министарства финансија и пресуде суда којима су одбачене жалбе Лутрије, сага која је почела у новембру 2019. године добија епилог.

- Општина Прњавор је на овај начин доказала да нам припада износ пореза од 954.818 марака плус законске затезне камате. До данас то је преко 144.000 КМ, тако да је обавеза Лутрије према општини Прњавор већа од 1,1 милион марака - изјавио је начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

Ова судска одлука је коначан епилог поступка који је покренут из Одјељења за финансије у општини Прњавор, а који је начелник Томаш на прави начин препознао и подржао, рекао је начелник Одјељења Александар Његомировић.

- Резултат свега тога јесу одлуке надлежних органа у корист општине Прњавор и у првостепеном и у другостепеном поступку, а сада и у управном спору - додао је он.

На наводе из општине, из Лутрије Републике Српске само су кратко одговарили да се судске пресуде проводе. Не исплати ли Лутрија добровољно порез, на потезу је Пореска управа Српске.

- Законом је јасно дефинисана процедура да Пореска управа има рок 15 дана да блокира рачун Лутрије Републике Српске и да принудном наплатом наплати овај износ - рекао је начелник Томаш.

Када новац легне у општинску касу, о његовој намјени одлучиће локална скупштина. Приједлог начелника Дарка Томаша је да тим средствима буде изграђена спортска дворана у Прњавору.