latinica  ћирилица
12/05/2021 |  15:38 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Поносни на Војску Српске, приоритет очување Републике

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да сви треба да буду поносни на Војску Републике Српске и да приоритет треба да буде очување Српске и слободе коју су борци дали.
Жељка Цвијановић у Гацку (Фото: instagram.com) -
Жељка Цвијановић у Гацку (Фото: instagram.com)

- Без обзира шта у животу радили и чиме се год бавили и колико год имали неслагања према одређеним политичким ставовима, оно што се не смије макнути са приоритета број један је да чувамо Републику Српску - рекла је Цвијановић новинарима у Гацку поводом Дана Војске Републике Српске.

Цвијановић је поручила да сви са посебном пажњом треба да се опходе према борцима који су омогућили слободу српском народу.

- Моје поштовање иде према свим војницима Републике Српске. Оно што је главно и што је светиња треба чувати - рекла је Цвијановић, истакавши да су многи борци оставили своје животе или остали без дијелова тијела бранећи слободу.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Она је изразила задовољство што Влада Републике Српске годинама развија програме подршке, запошљавања и давања борцима, јер су многи током претходних година суочени са проблемом незапослености.

- Поштујем све што ради Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук који његује традицију, сјећање и понос на Војску Републике Српске - рекла је Цвијановић након што је положила вијенац на Споменик палим борцима Војске Републике Српске под називом "Круна гатачким јунацима" и посјетила и Спомен-собу палим борцима отаџбинског рата.

Он је изјавила да је сигурна да људи широм Републике српске цијене своју слободу и да воле своју Републику Српску.

Цвијановић се претходно данас састала са начелником Гацка Огњеном и руководством општине, те јутрос у требињском насељу Мркоњићи, родном селу Светог Василија Острошког и Тврдошког, присуствовала првој литургији у новоизграђеном Духовном центру, коју је служио Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у одбрамбено-отаџбинском рату за стварање и очување Српске.