latinica  ћирилица
12/05/2021 |  14:32 | Аутор: СРНА

Владика Jоаникије: Kосово је наше духовно огњиштe

Страдално, али славно и благословено Косово је српско духовно огњиште, истакао је данас Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије у бесједи након Свете архијерејске литургије на празник Светог Василија Острошког.
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић) -
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић)

- И тако држимо јединство као што смо га увијек држали са нашим светињама на Косову и Метохији, са Пећком патријаршијом, са Високим Дечанима, Грачаницом, Богородицом Љевишком, Призреном, Девичом и са осталим светињама на Космету - нагласио је владика Јоаникије, који је и администратор Митрополије црногорско-приморске.

Владика је рекао да је Свети Василије узео улогу да окупља народ око свога ћивота.

- Као што је Свети Сава раније окупљао српски род, око ћивота свога, који је био у манастиру Милешева, у царској задужбини, а Свети Василије овдје у острошкој пештери - навео је владика Јоаникије.

Његово преосвештенство је нагласио да сви воле да дођу да се поклоне моштима светитељевим, да га цјеливају, додирну, да се нађу баш на том мјесту, поред ћивота Светога Василија.

- Они који не могу доћи, а призову га искрено, он има ту благодат и ту слободу у Господу, да свуда стигне и помогне, па чудотвори и тјеши, и храбри и подиже - истакао је владика Јоаникије.

Епископ Јоаникије је рекао да и у ове двије године, од када је почела зараза вирусом корона, људи приступају.

- А, нико није луд, ни од власти, ни од свештенства, да брани било коме у ова времена, да забрани да приступа ћивоту Светог Василија, јер добро знамо за његова чудеса и за велику исцјелитељску моћ јер су се многи овдје излијечили - подсјетио је владика.

Његово преосвештенство је рекао да ће Свети Василије Острошки помоћи и одагнати ову епидемију да је више нема.

- Само ми да се поправимо - напоменуо је владика Јоаникије.

Његово преосвештенство је навео да су ове стеге и невоље помогле људима да се врате једноставности, у којој је љепота и снага.

Владика Јоаникије је исказао захвалност владикама рашко-призренском Теодосију и бихаћко-петровачком Сергију, драгој браћи која су дошла са великом љубављу.

- Владика Теодосије са распетога, страдалнога, али благословенога, славнога, са нашега духовнога огњишта Косова и Метохије, и нека га Бог награди за његову љубав јер је увијек са нама и он и свештенство и народ са Косова и Метохије. Долазе нам браћа и сестре са Косова и Метохије у Црну Гору и ми често идемо и сматрамо као дар Божији кад нас Бог удостоји да приступимо светињама на Космету и да се пред њима помолимо пред ћивотом Светог Стефана Дечанског -  нагласио је владика Јоаникије.

Епископ Јоаникије је нагласио да Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки Сергије доноси велику љубав и навео да у БиХ има око 40 храмова посвећених Светом Василију Острошком.

- А, сјећамо се како је то било прије тридесетак година, старији се сјећају, а млађи нека чују, највише нам је долазило народа из БиХ. И требало је гледати вјеру тог народа напаћеног, српског страдалног, како је приступао моштима у тешким комунистичким временима и био вјеран Светом Сави и Светом Василију - истакао је владика у бесједи.

Владика је поздравио и представнике Владе Србије - министра Ненада Поповића, посланика Народне скупштине Србије Јована Паламића и директора Канцеларије за вјере у Влади Србије Владимира Рогановића, Херцегновљанина, а сада угледнога човјека из Београда.

- Нека вам је на здравље и на радост и на спасење ова света служба, коју смо данас служили у спомен Светог Василија Острошког и у спомен 350 година од његовог светачкога и блаженога уснућа - рекао је владика Јоаникије.