latinica  ћирилица
12/05/2021 |  13:47 | Аутор: СРНА

"Историја говори да Израел треба да брани своју државу"

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да веома упечатљива историја везана за јеврејски народ говори о томе да Израел треба да брани своју државу.
Милорад Додик (Фото: Танјуг) - Фото: ТАНЈУГ
Милорад Додик (Фото: Танјуг)Фото: ТАНЈУГ

Коментаришући ескалацију сукоба у Појасу Газе, Додик је истакао да се Хамас, који је на глобалном нивоу проглашен терористичком организацијом, показује као изазивач тих сукоба.

- Чињеница је да неки стално подстрекују Палестинце тамо да добију све, умјесто да прихвате да се за два народа тамо формирају двије државе и да то буде доминантан договор Јевјера, Израелаца и самих Палестинаца. Многи из неког свог разлога поспјешују сукоб и говоре да то треба да буде мјешовита или мултиетничка земља - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је нагласио да гдје год постоји додир различитих цивилизација, у смислу вјере и религије, то је увијек мјесто трвења, трења, те је само питање када ће се упалити нека варница, која ће постати буктиња.

- И ми у БиХ смо дио тог пропалог експеримента и сталног настојања са запада да нам кажу како ми треба да живимо, а сасвим је сигурно да би било мање сукоба у том дијелу свијета да имају двије државе - истакао је Додик.

Он је изразио забринутост што је овај сукоб ескалирао до мјера да се размијене тако жестока артиљеријска и друга средства и у којем има страдалих.

- Из оног што смо могли чути, јасно је да је Хамас први испалио те ракете, што је, знајући доктрину самог Израела, који иде за тим да на било какву провокацију, па и минималну, одговори максималним средствима, довело до овакве ескалације - рекао је Додик.