latinica  ћирилица
12/05/2021 |  13:05 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Додик: Војска Републике Српске живи у народу као мит и стварност (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да је Војска Републике Српске најчаснији и најсвјетлији образ српског народа.
Служење парастоса и полагање вијенаца - Фото: СРНА
Служење парастоса и полагање вијенацаФото: СРНА

Додик је истакао да Војска Републике Српске данас живи у српском народу и спремна је, ако то затреба, да устану у одбрану Републике Српске како је то учинила у одбрамбено-отаџбинском рату.

- Војска Републике Српске данас живи у народу као мит и стварност. Мит јер је због њеног постојања одбрањена слобода Републике Српске, а стварност зато што је могуће поново брзо да се мобилише у пуном саставу ако затреба - рекао је Додик у бањалучкој касарни "Козара" гдје је присуствовао обиљежавању Дана Војске Републике Српске.

Додик је рекао да је највећа озбиљна историјска грешка српских представника укидање Војске Републике Српске и формирање Оружаних снага БиХ.

- У овом тренутку је довољно да кажемо да је то била грешка и да размишљамо на начин како је поправити - истакао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао како ће грешка бити исправљена тако што ће српски припадници у Оружаним снагама БиХ баштинити традицију Војске Републике Српске и српског народа.

Додик је рекао да је Војска Републике Српске у протеклом рату остварила све своје циљеве јер се показала као војска која брани властити народ и територију Републике Српске, те да не стоје тврдње неких да је била освајачка.

Он је увјерен да је слободарски дух Војске Републике Српске дубоко укоријењен у српском народу, те напоменуо да се идентитет српског народа увијек идентификује са српском војском и Српском православном црквом, полицијом и државом.

Додик је нагласио да је Република Српска данас држава која има све елементе државе - територију, ефикасну власт и народ који жели ту државу, а може да проводи и све међународне конвенције о људским правима.

Он је додао да је БиХ показала своју неспособност умјесто доприноса било којем народу у БиХ и упорних застоја у развоју.

- Република Српска жели да се изгради и да напредује, да разговара о стању у БиХ. Ми нећемо прихватити ни признати све оно што је било мимо Дејтонског споразума и што је чинио високи представник. Ми то не признајемо и само чекамо тренутак када ћемо то стровалити у смислу да тражимо договор. Пошто они неће договор, ми ћемо чекати - рекао је Додик и додао да је Српска са јучерашње сједнице Народне скупштине поручила да је за договор.