latinica  ћирилица
11/05/2021 |  19:40 | Аутор: СРНА

Цркви Светог Саве на Менхетну додјељена награда Града Њујорка

Завод за заштиту споменика Града Њујорка додијелио је Саборној цркви Светог Саве на Менхетну награду "Луси Г. Мозес" за рестуарцију храма након пожара.

Ова награда се додјељује сваке године већ више од три деценије за десетак пројеката који су показали изврсност у рестаурацији, очувању или адаптацији историјских зграда, изгледа улица и пејзажа који чувају пословне, трговачке, стамбене, институционалне, вјерске и јавне зграде.

Обнова цркве Светог Саве у Њујорку, која је изгорјеле у великом пожару на Ускрс 2016. године, траје и даље, а прва фаза је завршена прошле јесени, када је српска светиња стављена под кров - односно обновљена споља.

Саборна црква Светог Саве била је једна од 12 одликованих за 2020. годину, а награда је 6. маја уручена Његовом преосвештенству епископу источно-америчком Иринеју, преносе београдски медији.

Црква на Менхтену, која је изграђена у готском стилу прије скоро 170 година, у власништву је Српске православне цркве /СПЦ/ од 1943. године.

У овом храму, који је СПЦ откупио од Епископалне њујоршке цркве, 1943. године одржан је посљедњи опроштај од великог научника Николе Тесле.