latinica  ћирилица
11/05/2021 |  11:44 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Не постоји никаква НАТО вјежба, Додик и СНСД на то никад не би пристали

Не постоји апсолутно никаква НАТО вјежба на Мањачи, нити би Милорад Додик и СНСД икада пристали на то, поручио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Наводећи да се тренутно у БиХ на неколико локација, укључујући и Мањачу, одржава билатерална војна вјежба Оружаних снага БиХ и Војске САД, Ковачевић је рекао да ће вјероватно у току сљедеће године иста таква билатерална вјежба бити одржана и са Војском Републике Србије, исто на Мањачи.

Говорећи о негативним коментарима опозиције у Републици Српској у вези са чињеницом да је Српска успјела као самосталан субјект да на Лондонској берзи емитује обвезнице у вриједности од 300 милиона евра, Ковачевић је за портал Српскаинфо рекао да то једино ради опозиција, док истовремено предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и министар финансија Црне Горе Милојко Спајић коментаришу да је то велики успјех и резултат за Републику Српску.

- Каматна стопа коју је Република Српска успјела да постигне од 4,75 одсто била би сигурно много нижа да се Српска не налази у оквиру БиХ - истакао је Ковачевић.

Он је подсјетио да су Црна Гора и Србија, када су својевремено излазиле на Лондонску берзу, оствариле каматну стопу од чак 11 одсто, односно девет одсто.

- Све то говори о томе какав је резултат и успјех Република Српска остварила. Све је то урађено у околностима када нас је Међународни монетарни фонд уцјењивао са конкретно три преноса надлежности са Српске на БиХ, да бисмо остварили кредитни аранжман. Додуше, по повољнијим условима, али по изузетно негативним условима по статус Републике Српске. Ми смо се томе успротивили и успјели смо сами на свјетском тржишту, на Лондонској берзи, да остваримо значајан резултат за Републику Српску - навео је Ковачевић.