latinica  ћирилица
11/05/2021 |  07:41 ⇒ 07:42 | Аутор: Агенције

Блинкен: Ракетирање Израела из Газе мора одмах да престану

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поручио је да би ракетни напади на Израел из Појаса Газе требало одмах да буду обустављени и позвао је све стране да предузму неопходне кораке у циљу смањења напетости.
Ентони Блинкен (Фото: MARK MAKALA/GETTY IMAGES) -
Ентони Блинкен (Фото: MARK MAKALA/GETTY IMAGES)

- Веома смо фокусирани на ситуацију у Израелу, на Западној обали и у Појасу Газе и дубоко забринути због ракетних напада из Појаса Газе који морају одмах бити обустављени - изјавио је Блинкен у понедјељак, уочи састанка са министром спољних послова Јордана Аиманом Сафадијем који је позвао САД да одиграју лидерску улогу и допринесу смањењу насиља, преноси Ројтерс.

Блинкен је изразио забринутост због насиља и “провокативних акција“ у и око Харам ал-Шарифа, брда у старом језгру Јерусалима које Јевреји зову Брдо храма.

Тензије расту у Израелу посљедњих дана, а само синоћ је, у израелским ракетним нападима на Појас Газе, погинуло најмање 20 особа, међу њима и деветоро дјеце, саопштило је палестинско министарство здравља, док агенције преносе да је у нападима повређено више од 60 људи.

Израелска војска претходно је потврдила да је извела ракетне нападе на Појас Газе, наводећи да су у ракетним ударима погинула тројица припадника Хамаса који је претходно ракетирао Јерусалим послије истека ултиматума упућеног израелској влади да повуче безбједносне снаге из круга џамије Ал Акса, пренио је раније АП.