latinica  ћирилица
10/05/2021 |  22:32 ⇒ 22:33 | Аутор: СРНА

Књига "Глоги" промовисана у Приједору

У Приједору је вечерас промовисана књига "Глоги" о глумцу Небојши Глоговцу, чији је аутор новинар и писац Александар Ђуричић.
Књига "Глоги" -
Књига "Глоги"

Књига је објављена у фебруару уочи трогодишњице смрти великог глумца.

- Ријеч је о биографији, не само фантастичног глумца, него и човјека, а то је уједно и вртешка његових емоција и страсти, што од улога филмских, позоришних, телевизијских, па до његових личних и свакојаких авантура - изјавио је Ђуричић новинарима уочи вечерашње промоције.

Он је додао да се за издавање ове књиге опредијелио када је схватио да, три године након Глоговчеве смрти, треба да изађе једна врста литерарног споменика и да то остане, не само за генерације глумаца и младих колега, већ и људи који су му били сапутници на путу који је трајао 49 година.

- Ту има свега - и поезије, и страсти према вожњи мотора и једног непоновљивог смисла за живот и хумор, јер је он човјек који је спојио 20. и 21. вијек у глумачком и у неком мангупском смислу - рекао је Ђуричић.

Он је истакао да многобројни интервјуи које је Глоговац давао о вјери, глуми, хришћанству, пријатељству, иако су дјеловали као обични интервјуи које глумац даје једном новинару, из ове перспективе имају филозофски тон, а реченице су тако обичне, а тако значајне, уклесане као неке поруке.

Александар Ђуричић је до сада објавио књиге "После фајронта - књига о Паји" /2009/, "Чуваркуће - Удовице писаца" /2017/, "Тајне славних Срба" /2019/ и "Глоги" /2021/.

Дјела су му превођена на руски, француски и бугарски језик. Добитник је награде "Дејан Медаковић" за 2017. годину.

Вечерашњу промоцију организовала је Народна библиотека "Ћирило и Методије" уз подршку Градске управе, а поводом обиљежавања 16. маја - Дана града Приједора.