latinica  ћирилица
09/05/2021 |  21:36 ⇒ 21:41 | Аутор: СРНА

Додик: Не препустити да побједе обиљежавају они који хоће ревизију

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас у Београду поводом Дана побједе над фашизмом да српски народ треба да обиљежи побједу, јер се то не смије препустити онима који хоће да врше ревизију свега што је било.
Милорад Додик (Фото: Танјуг) - Фото: ТАНЈУГ
Милорад Додик (Фото: Танјуг)Фото: ТАНЈУГ

- Али исто тако, ми морамо коначно да допунимо нашу историју побједа и чињеницом да су Срби имали двије савезничке војске у току Другог свјетског рата, Отаџбинску војску и Народно ослободилачку војску - рекао је Додик, додајући да су оне заједнички спасавале пилоте савезничке авијације.

Додик је на свечаној академији у Народном позоришту поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом у Другом свјетском рату истакао да су тешке српске побједе.

Он је навео да је била тешка побједа и 1945. године, јер су Срби у њој изгубили много својих предака и народа, који је убијан систематски кроз Јасеновац, Паг, Јадовно, Пребиловце, Брод на Дрини, Крагујевац, Сајмиште и многа друга мјеста, само зато што су припадали српском народу и што су Срби били на мети фашиста и усташтва и НДХ.

Додик је рекао да НДХ никада није била такозвана, него врло озбиљна у намјери да уништи Србе, трећину прекрсти, трећину расели, а трећину побије.

- Та монструм-држава се хранила на српској крви и све док је било оних које је могла да убије било гдје, она је и постојала - рекао је Додик, те додао да се зато десило да је Јасновац постојао још пет мјесеци након ослобађања Београда и успјешно ликвидирао преостале Србе, док се само мали дио спасао пробојем из логора, да би могли да свједоче о реализацији монстурозног плана да Срба нема.

Он је подсјетио на сусрет на почетку рата 6. јуна поглавника НДХ Анте Павелића и шефа нацистичке Њемачке Адолфа Хитлера, који је Павелићу рекао да не смије бити толерантан према Србима, јер неће имати државу и да мора наредних 50 година нетолеранцијом да омогући да Срба тамо нема.

Додик је рекао да се тих 50 година навршило 90-их, када су Срби морали да напусте Хрватски и када је извршено највеће етничко чишћење на овим просторима.

Он је рекао да се не могу одвојити српска страдања ни из Првог, Другог свјеткосг рата, па ни из отаџбинских ратова, као ни да се занемари да је Србија готово два вијека ратовала и да је готово два вијека имала разне санкције и српски народ у цјелини.

- Поставља се питање како смо то све прошли, одакле нам енергија да преживимо, гдје смо нашли начина да станемо на ноге, како смо могли ићи даље уз све заблуде које су нам ширили? - упитао је Додик.

Он је рекао да је као потомак Козаре тужан зато што је његов крај у тим временима изгубио скоро све становништво, те додао да је бивши режим скривао чињенице и ускратио га да буде поносан што је у његовом Александровцу код Лакташа, био Краљевски ваздухопловни пук који је бомбардовао Грац, након што је 6. априла Хитлер бомбардовао Београд.

- То је само мала сатисфакција и побједа који смо имали тада, а ја то нисам знао дуго година. Дуго година се питам зашто нисмо када смо ослобађали и били у најезди наше велике побједе на фашизмом ослободили Јасеновац? Зашто смо сакрили многе ствари о Јасеновцу, зашто их нисмо знали и о многим другим стратиштима нашег народа - рекао је Додик.

Додик је нагласио да су српски народ и његова ширина омогућили у наивном вјеровању другима слободу и након Првог и Другог свјетског рата, док су они били масовно на страни српских непријатеља и освајача.

- Нисмо добили ни поштовање, ни живот који смо мислили да градимо са њима. Деведесетих година се показала да, по њима, треба да платимо неку цијену - рекао је Додик.

Он је истакао да српски народ има Републику Српску, али да није слободан у Српској и БиХ.

- Ми смо под најездом истих оних, само на различит начин, који су нас два пута својим оружјем и снагом напали у Првом и Другом свјетском рату, Германи, Аустријанци и Нијемци. Сада су на неки чудан начин поново присутни, па нам стално лиферују неке високе представнике - рекао је Додик.

Он је навео да ти високи представници имају готово идентичне циљеве "да Србе претворе у Босанце", да говоре босански језик, да се одрекну своје славе и вјере, да буду аморфна маса која би, по њиховим вриједностима либералног свијета, могла да направи неку, по њима, илузорну земљу.

- Уморио сам се од њих, од њихових великих циљева, од захтјева да нам стално говоре шта да радимо. Уморио сам се зато што је наш народ уморан од свих тих великих који траже од нас да ми само нешто доказујемо као да жртве Првог и Друго рата нису биле довољне да објасне нашу позицију на којој смо страни - рекао је Додик.

Додик је упитао како је могуће се игнорише чињеница да је устанак 1941. године у БиХ и Хрватској дизан само тамо гдје су били Срби, а не муслимани, али то никада није било верификаовано.

- На крају рата Срби су прихватили све оне који су претходно били у силним походима на Србе и за њихов нестанак - рекао је Додик.

Он је додао да Јосип Броз Тито, боравећи у Фочи, није хтио да прихвати српски збијег са Романије који је бјежао од усташа, како би избјегао сукоб с усташама, а онда су тај збијег усташке стигле и побиле 6.500 Срба у Броду на Дрини, а сарајевска власт у бившој Југославији је говорила да је Романија четничка.

Додик је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу што је омогућио слободу Србима да "више спознају о себи самима, јер ће други увијек рећи да су лоши".

- Осјећам се ужасно када одем у у Сарајево. Тамо нисам добродошао, нисам добродошао зато што се поносно осјећам припадником свог народа. Не мрзим никога. Имам огромну љубав за Србе, наше двије државе Српску и Србију, да бих имао простора да некога мрзим - рекао је Додик.

Он је истакао да наставља да воли српски народ, Републику Српску, Србију и да им жели да живе, те завршио обраћање ријечима "Живјела Република Српска, жив јела Србија, живио српски народ гдје се год налазио".

Скупу се обратио и генерал мајор Видосав Ковачевић, предсједник СУБНОР-а, који је рекао да то што Србија ужива у плодовима слободе захваљујући борцима из Другог свјетског рата и да се увијек подизала из пепела, те да потомци славних бораца немају право на заборав.

На акдемији су поздрављени борци некадашњих партизанских бригада, који су учествовали у ослобађању Београда.

Скупу, који је почео химном Србије "Боже правде", присуствовали су предсједник Србије Александар Вучић, министри у Влади Србије, предсједник парламента Ивица Дачић, те предсједник Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, као и представници Војске Србије.

Организатор академије, на којој је приказан пригодан умјетничко-музички програм, јесте Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.