latinica  ћирилица
08/05/2021 |  07:24 ⇒ 08:12 | Аутор: РТРС

Вучић данас у Доњој Градини; Састанак са званичницима Српске и начелницима општина

Предсједник Србије Александар Вучић положиће данас вијенац у Спомен-подручју Доња Градина поводом Дана сјећања на жртве злочина-геноцида Независне Државе Хрватске у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.
Вучић, Додик, Цвијановић и Вишковић (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Вучић, Додик, Цвијановић и Вишковић (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Према програму обиљежавања Дана сјећања, у Козарској Дубици предвиђен је састанак Вучића, српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједнице Републике Срспке Жељке Цвијановић и премијера Радована Вишковића са начелницима општина Костајница, Козарска Дубица, Невесиње и Дрвар.

Потом је предвиђен долазак предсједника Србије на гробно поље Тополе у оквиру Спомен-подручја Доња Градина, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Парастосу и полагању вијенаца присуствоваће предсједник Србије Александар Вучић као и највиши званичници Српске.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом свјетском рату, а од 1941. до 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највише Срба, Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада дјеце у логору Јастребарско.

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог свјетског рата 1945. године и слома НДХ.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.

Пренос обиљежавања у Доњој Градини пратите на програму РТРС и на нашем порталу.