latinica  ћирилица
07/05/2021 |  21:20 ⇒ 21:20 | Аутор: СРНА

Словенија: Забрана рада трговина недјељом није у супротности са Уставом

Уставни суд Словеније објавио је пресуду према којој забрана рада трговина недјељом и празницима није у супротности са Уставом.

Овом судском одлуком одбачена је иницијатива коју је поднијело више трговина. Трговачко одјељење Привредне коморе објавило је да ће пресуду добро проучити.

Према пресуди објављеној на страници Суда, законска забрана недјељом и празницима не крши уставно право на слободну привредну иницијативу, .

Устав гарантује привредну иницијативу, али то не значи да је извођење привредне активности потпуно слободно - оно се може ограничити ако се тиме обезбјеђује јавна корист или заштита здравља, пренијели су словеначки медији.

Словеначки парламент је у септембру прошле године, великом већином, подржао забрану рада трговина недјељом и празницима, при чему тим данима могу радити трговине мање од 200 метара квадратних, оне у оквиру бензинских пумпи, на граничним прелазима, у лукама, на аеродромима, жељезничким и аутобуским станицама, те у болницама.

Од забране су изузете и друге приватне продавнице мање од 200 метара квадратних под условом да власници сами послужују купце.