latinica  ћирилица
07/05/2021 |  07:22 ⇒ 09:09 | Аутор: СРНА

Вечерас почиње ФЕСТ

Међународни филмски фестивал - ФЕСТ биће свечано отворен вечерас, а на програму ће се наћи више од 70 премијерних филмова најновије свјетске кинематографије у седам програмских цјелина, међу којима пет филмова награђених "Оскаром", као и шест домаћих остварења.
ФЕСТ 2021 - Фото: илустрација
ФЕСТ 2021Фото: илустрација

ФЕСТ, који ће трајати до 16. маја под слоганом "Повратак у будућност", свечано ће пројекцијом у 19.00 часова у Центру "Сава" отворити филм "Велико ископавање", у којем главну улогу тумачи Кери Малиген, као и један од омиљених фестивалских гостију Рејф Фајнс.

У овом остварењу аустралијског редитеља Сајмона Стоуна, уочи Другог свјетског рата британска удовица ангажује самоуког археолога на ископавању мистериозне формације на њеном посједу, што ће довести до запањујућег открића.

У овогодишњој селекцији Гала програма наћи ће се пет филмова који су недавно добили филмске награде Оскар и то за најбољи филм, режију и главну глумицу "Земља номада" редитељке Клое Жао, "Отац" Флоријана Зелера, добитник за главну мушку улогу Ентони Хопкинс и адаптирани сценарио, затим "Жена која обећава" редитељке Емералд Фенел за најбољи сценарио.

У Гала програму су и "Звук метала", добитник Оскара за најбољу монтажу и звук, као и филм "Минари" Ли Ајзака Чунга, који је добио Оскара за најбољу глумицу у споредној улози /Јун Јух-јунг/.

У Гала програму ФЕСТ-а наћи ће се и филмови великих глумачких звијезда, међу којима су Кејт Винслет, Џони Деп, Жилијет Бинош, Сигурни Вивер, Ентони Хопкинс, Оливија Колман, Виго Мортенсен, Хавијер Бардем, Селма Хајек, Рејф Фајнс, Колин Фирт, Френсис МекДорманд и многи други.

Највише филмова у Гала селекцији долази из земаља енглеског говорног подручја - Велике Британије, САД и Канаде.

Филм "Минамата" режисера Ендрјуа Левитаса сниман у Београду, у којем главну улогу игра Џони Деп, у улози ратног фотографа Вилијама Јуџина Смита, који 1971. путује у Јапан да истражи тровање становника рибарског мјеста познатог као Минамата. Џони Деп је ФЕСТ посјетио 1992. године за време санкција, заједно са Емиром Кустурицом.

У филму "Путеви којима нисам пошао" редитељке Сали Потер, раме уз раме са свјетским глумачким звездама Хавијером Бардемом, Елом Фенинг, Лором Лини и Селмом Хајек налази се и српска глумица Бранка Катић, а радња прати главног јунака Леа који у мислима проживљава алтернативне верзије свог живота, док његова кћерка Моли очајнички покушава да га врати у стварни свијет.

Кејт Винслет и Серше Ронан главне су звијезде остварења "Амонит" редитеља Франсиса Лија о признатом и самоуком женском палеонтологу Мери Анинг која 1840. године ради на обали јужне Енглеске.

"Супернова" редитеља Харија Меквина, са оскаровцем Колином Фиртом и Стенлијем Тучијем у главним улогама, говори о Сему и Таскеру који су заједно 20 година и у свом старом камперу путују дуж Енглеске како би посјетили породицу, старе пријатеље и омиљена мјеста из своје прошлости, након дијагнозе која мијења живот.

Публика ФЕСТ-а моћи ће да погледа и "Рифкинов фестивал", актуелно остварење легендарног Вудија Алена снимљено у Шпанији, у коме амерички брачни пар одлази у Сан Себастијан на филмски фестивал и бива увучен у чаролију догађаја, љепоту и шарм града и фантазију филмова.

Такође у Гала програму наћи ће се и редитељски деби славног холивудског глумца Вига Мортенсена "Посртање", за које је овај свестрани аутор написао сценарио и тумачи главну улогу, у филму који тематизује однос главног јунака и његове породице са својеглавим оцем.

Премијерно у Србији биће приказано шест домаћих дугометражних филмова и двије мањинске српске копродукције, међу којима "Оаза" Ивана Икића, "Жив човјек" Олега Новковића и "Лихвар" Немање Ћеранића, као и "Прољећна пјесма" Наталије Аврамовић и документарно-анимирани филм "Призори из живота џукца" Тање Брзаковић.

Такође, документарни филм "Крека: Ловац на снове" Слободана Иветића, о чувеном сценографу Миљену Кљаковићу Креки, биће приказан на свечаном затварању фестивала.

У главном такмичарском програму ФЕСТ-а наћи ће се и двије мањинске српске копродукције - "Застој" редитеља Винка Модерндорфера /Словенија, Србија, Сјеверна Македонија/, о два брачна пара из различитих друштвених слојева, те "Потенцијални кандидат" Ерцана Кесала /Турска, Србија/ о човјеку који припрема свечану вечеру надајући се да ће га на њој предсједник партије прогласити кандидатом за градоначелника.

Из земаља бивше Југославије долазе три остварења, међу којима филм "Рибање и рибарско приговарање" хрватског редитеља Милана Тренца, смјештен је у 16. вијек и говори о пјеснику и племићу Петру Хекторовићу и његовим данима на мору у друштву двојице рибара, сањарењу и присјећању на трагичне младалачке љубави.

Глумачку екипу предводе легендарни Раде Шербеџија, овогодишњи добитник почасне фестивалске награде "Београдски побједник" за изузетан допринос филмској умјетности, и Леон Лучев, који ће бити гости 49. ФЕСТ-а.

Драма "Дохвати небо" црногорског редитеља Милутина Дарића прати средовјечног Милутина чија се животна хармонија руши када његова супруга Магдалена доживи саобраћајну несрећу и остане непокретна, док словеначки филм "Санремо" редитеља Мирослава Мандића тематизује љубав двоје људи у старачком дому, који оболе од деменције и сваки сусрет доживљају као да се виде први пут.

ФЕСТ се одржава у организацији Центра београдских фестивала - ЦЕБЕФ, у Сава Центру, Комбанк Дворани, и биоскопу Цинеплекс Галерија Београд.