latinica  ћирилица
06/05/2021 |  22:36 ⇒ 07/05/2021 | 00:47 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Послије Србије, Српска за набавку вакцина примјер за све у региону (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је данас да је, послије Србије, Српска најбољи примјер за све остале у региону када је ријеч о набавци вакцина и имунизацији против вируса корона.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- То је тако, након што смо се на овом плану организовали, све договорили и урадили. Нисмо хтјели да узалудно трошимо и губимо вријеме, већ смо директно договарали набавку вакцина - рекла је Цвијановић.

Уз још једну напомену да је Србија у погледу набавке вакцина и имунизације без дилеме шампион коме треба скинути капу и због помоћи другим земљама у региону, укључујући БиХ, Цвијановићева је изразила задовољство што ће се у Српској након недавног пристизања 80.000 кинеских вакцина кренути у масовну вакцинацију и имунизацију становништва.

Она је поручила да би опозиција и сви који Српску критикују да нема вакцина требали да примијете и да у ЕУ не постоји степен вакцинисања или имунизације који би био упечатљив и на основу чега би се могло рећи да Република Српска заостаје.

- Гледано у региону, осим Србије, сви су мање набављали, па и зависили од тога да им прва транша дође из Србије, одакле су добили прве вакцине. Ми смо 12. фебруара почели процес имунизације, разумијевши да треба кренути одмах, почев од здравствених радника од којих су неки вакцинисани у Србији. Направљен је и програм вакцинације, почевши од осјетљивих категорија, старијих људи и оних са хроничним болестима. И то све иде и то ширимо по одређеним професијама - рекла је Цвијановић у нашој емисији Печат.

Она је истакла да није ријеч о стотину хиљада вакцина датих дневно, већ о континуираном процесу у свим општинама и градовима Српске.

- На то сам поносна и ми имамо вакцина. Кинеске, које су стигле, додатни су импулс процесу имунизације. С тиме се иде у масовну причу и имунизацију јер ће, упркос кашњењу, почети да стижу и вакцине из програма "Ковакс", уз вакцине које смо наручили из Русије и друге. То је сада већ море опција које имамо, али да нисмо направили директне аранжмане набавке вакцина, све би данас било другачије. Понављам, ја сам на све то поносна и ово показује нашу способност да у тешким временима можемо доносити тешке, али добре одлуке, те да имамо храбрости да то урадимо - рекла је Цвијановић.

Она је рекла да политичке одлуке када је ријеч о здравственој заштити и вакцинисању становништва никада не смију бити на штету грађана, те подсјетила да нису мјеродавни ранији коментари министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић о томе да су неке дониране вакцине неквалитетне и да су за сиромашне.

- Ти коментари показују колико ви ништа ни у вријеме кризе нећете да разумијете, колико од ове државе правите неку упаковану тврђаву и нећете да је отворите јер постоји неки свијет мимо вашег Сарајева... Вјерујте, тај потцјењивачки однос од некога ко долази из толико млохаве и никакве државе јесте понижење - рекла је Цвијановић.

Она је додала да сматра да су све вакцине добре, те да на том плану слуша шта кажу стручњаци, схаватајући да ниједна озбиљна држава није луда да ради нешто на штету својих грађана.

Цвијановић је навела да су и одговорни људи у ФБиХ признали реалност да каскају у погледу набавке вакцина и имунизације, те додала да није требало трошити вријеме и на расправу да је БиХ та која треба да их набавља, а не ентитети, као и да Савјет министара треба закључивати уговоре.

Предсједник Српске је рекла да је Српска недавним изласком на Лондонску берзу и међународно тржиште капитала обезбиједила своју финансијску стабилност у тешко вријеме пандемије вируса корона када је потребно одржати и функционисање здравства и привреде.

- То задужење не угрожава Српску, већ јој даје могућност да несметано извршава своје обавезе. Све вријеме смо враћали више него што смо се задуживали, што показује неку потентност да управљамо својим јавним финансијама - рекла је Цвијановић.

Она је у вези са задужењем Српске емисијом обвезница на међународном финансијском тржишту од 300 милиона евра констатовала да не стоје опозиционе приче о презадужености, банкроту и да неће бити плата и пензија, наводећи да су, када се погледају статистике, све земље у окружењу задуженије од Српске.

- Ми смо задужени 43 одсто и сви праве драму како је то страшно - рекла је Цвијановић и подсјетила да је Српска, у вријеме док је она обављала функцију премијера, ушла у 2018. годину са 38,2 одсто задужености и била апсолутни рекордер по ниској стопи задужености у цијелом региону.