latinica  ћирилица
06/05/2021 |  21:49 ⇒ 07/05/2021 | 00:49 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска рачуна да има саговорнике заинтересоване за будућност земље (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да у документу о будућности БиХ, који ће предложити Народна скупштина, нема никаквих скривених агенди и да Српска рачуна да има озбиљне саговорнике који су једнако заинтересовани за будућност земље у коју се заклињу.
Печат - Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Печат - Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Ми се не заклињемо у ову земљу, али хоћемо да причамо о њеној будућности, па зашто онда баш ви који се заклињете у ову земљу нећете да причате о томе. Неко некога лаже - рекла је Цвијановићева.

Република Српска, нагласила је предсједник, расположена је за разговор.

- Ово је пружена рука за дијалог. Много пута је та пружена рука остала онако у ваздуху, није је нико прихватио, али ми смо на то навикли. Међутим, то нам не даје право да ми не инсистирамо на разговору, зато што је то наше опредјељење - рекла је Цвијановић у емисији Печат наше телевизије.

Она је навела да је могуће да ће овај простор за десетак година изгледати другачије него што је то данас, те да би било наивно не ићи у сусрет тако нечему, а не као високи представник Валентин Инцко "гурати главу у пијесак и говорити како је крива Република Српска".

- Није крива Република Српска. Оно што њих чини нервозним је чињеница да све више људи то разумије - поручила је Цвијановић.

Она је додала да нон-пејпер као неформали папир, који нуди одређена рјешења, итекако постоји, те да је о том папиру већ вођена расправа у шест до осам земаља.

- То је реалност која чини нервозним ове којима се не свиђа да причају о томе. Зашто? Ако само легализујете ту причу тиме што она дође на неки сто као папир и ви причате о томе, онда вам пада концепт разних бесмислица, лажи, обмана, неједнаких стандарда, двоструких аршина, неправде која је прављена према једнима и намјерно измишљене правде према другима - објаснила је Цвијановић.

Цвијановић је нагласила да нон-пејпер није писао нико из Републике Српске, већ људи који долазе из европских земаља и који знају зашто су то писали, јер су суочени са бројним неуспјесима овог простора, а посебно БиХ.

- У међувремену су схватили да није Република Српска та која је за то крива него да су направљене неке неправде у прошлости, а праве се и данас. Они су схватили да та насилна централизација неће донијети мир, за који су сви заинтересовани - додала је Цвијановић.

Коментаришући нападе из Федерације БиХ, али и опозиције у Српској када је ријеч о најављеној расправи, Цвијановић је истакла да је свака тема легитимна да о њој расправља Народна скупштина Републике Српске.

- Не можете рећи да је легитимно када СДА на свом конгресу избаци тезу да БиХ треба да буде без ентитета, а да је проблем када ви расправљате о неком свом концепту. Ако се Дејтон вама не свиђа, дајте да видимо шта је треће. Покушавам да будем реална и да кажем да је у политичком, јавном дискурсу у нормалним цивилизованим земљама свака тема легитимна - рекла је предсједник Српске.

Поменута расправа, тврди Цвијановић, није никакав фашизам, нацизам, или расизам, који се може видјети у тим државама које нам држе предавања.

- Није то ни никакав сецесионизам. То је једна легитимна прича да видимо имамо ли ми саговорника за причу о будућности. Тамо се не расправља о мирном разлазу, како то покушава да прикаже опозиција у Српској, која само настоји пребацити температуру на некога другога и заједно са представницима у Федерацији БиХ привући пажњу међународног фактора - рекла је Цвијановић.

Она је додала да нико у Републици Српској није споменуо рат, док у ФБиХ не престају причати о рату.

- Тај рат живи њима у крвотоку, у глави. Ми с тим немамо ништа и ми се од тога ограђујемо - додала је Цвијановић.

Предсједник Српске је подсјетила да су страни фактори добро дошли у смислу да помогну, али не као страна у разговору о будућности БиХ, јер су те стране три конститутивна народа, те да су прошла времена када се одлучивало другачије.

Она је у вези с тим напоменула да неред на овим просторима нису направили фактори, попут Српске и лидера СНСД-а Милорада Додика, већ они који су овдје наопако правили концепт и хтјели да се он прихвати, иако је неправедан.

- Хтјели су да немамо никакву вољу да сами себи кројимо будућност, већ да то раде они. Зато се буне када о будућности хоћемо да причамо са својим партнерима у БиХ, а ти партнери су и Срби и Хрвати и Бошњаци. Ако је држава заједничка, треба да заједнички рјешавамо њену судбину. Цијенимо ако имамо добре услуге међународног фактора, али ако имамо мешетарење у коме се подржавају једни, а омаловажавају други, то није партнерски однос међународних фактора - објаснила је Цвијановић.

Она је рекла да постоји пројекат уједињавања опозиције у Српској и ФБиХ за наредне опште изборе, коме су вјетар у леђа дали страни фактори, што довољно говори о њиховом односу према према Српској и БиХ, који превазилази оквире међуполитичког и међустраначког дјеловања.

Цвијановић је рекла да они себе "могу међусобно помагати, али је БиХ земља у којој постоје јасно исцртане међуентитетске границе у смислу изборног процеса.

- Шта год и како год да бирате, то је тако... - рекла је Цвијановић.

Она је додала да свако има право да се опредјељује како ће политички функционисати, али да се свих ових година показало да су лоше пролазиле политике из Српске које су настојале да искомуницирају и испромовишу своју неку пропаганду против некога путем сарајевских медија и уз помоћ неког тамо великог брата пријатеља, друга...

- То не пије воде и нису добро пролазили, али немам ништа против. Легитимно је да свако политички одлучи како ће дјеловати. А што се тиче партија у Српској и већине која сада чини власт, могу рећи ту постоји једна јака платформа и на тај начин ће се наступати - навела је Цвијановић.