latinica  ћирилица
06/05/2021 |  08:50 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Нови покушај бошњачких политичара да Српској узму дио надлежности

Иза инсистирања за хитно усвајање Нацрта закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности БиХ и дизања медијске прашине да ће се у супротном БиХ наћи на црној листи Радне групе за финансијске мјере против прања новца, Комитета Савјета Европе за спречавање прања новца и финансирања тероризма /Манивал/ и ЕУ, крије се нови покушај бошњачких политичара да се Српској одузме дио Уставом загарантованих надлежности, пише Глас Српске.
Република Српска (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Према ријечима извора из Владе Републике Српске, ради се о још једном подлом покушају политичке подметачине из Сарајева.

- Наравно да све то није тачно. Као прво, БиХ је тек 2023. године предвиђена за евалуацију од Манивала, што значи да још не постоји опасност да БиХ буде стављена на црну листу - објашњава овај извор.

Као друго, додаје исти извор, власти Српске су прихватиле да уђу у овај процес, изабрани су представници надлежних министарстава која учествују у радној групи, али проблем је, као и много пута до сада, то што бошњачки политичари покушавају да наметну рјешења која се косе са Уставом БиХ.

Како појашњава, постоји препорука Европске комисије да се усвоји нови закон који би на бољи начин регулисао ову осјетљиву област.

У текст се наводи да су у фокусу четврта и пета европска директива, прва која предвиђа увођење регистра стварног власништва за привредне субјекте, која није спорна, и друга која се односи на електронско пословање и трговину криптовалутама око које је запело.

Извор из Владе наводи да је споран покушај да се кроз ново законско рјешење електронско пословање и питање криптовалута дигне на ниво БиХ.

- Умјесто да се то прво уреди ентитетским законима, покушава се обрнуто. Треба прво дефинисати шта је криптовалута, па тек онда одређивати ко може вршити надзор над њом. То мора бити ентитетско тијело које ће одредити министарство финансија - наводи се у тексту.

У тексту се додаје да је ријеч о веома осјетљивој области, што се може видјети и из чињенице да ни многе европске земље још нису имплементирале ту пету агенду.

Споран је, како се наводи, и приједлог у којем се тражи успостављање централног регистра стварних власника, јер се ни у једном од европских докумената и препорука на тражи да ово тијело мора бити на нивоу БиХ.