latinica  ћирилица
05/05/2021 |  18:17 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

У наредном периоду могуће попуштање мјера?

Епидемиолошка ситуација у Бањалуци је у стању стабилизације, уз мањи број заражених, али је и даље важно придржавати се свих прописаних мјера, поручено је након данашње сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да се разматра како попустити одређене мјере и прилагодити их периоду љета и најавама планираних догађаја из културе и спорта који ће бити одржани у граду, за шта постоје бројни захтјеви организатора.

Он је навео да је као командант Штаба желио да чује став стручног дијела Штаба о томе да ли постоји и могућност да угоститељски објекти раде сат времена дуже и да ли би то додатно угрозило епидемиолошку ситуацију.

- Информисали су ме да се о томе може разговарати и да је потребно сагледати одређене ствари. Зато ће Градски штаб покренути иницијативу према Републичком штабу да угоститељство, уз поштовање свих мјера, добије такву могућност, посебно у љетном периоду, када је иначе било дуже радно вријеме - рекао је Станивуковић.

Он каже да је угоститељство претрпјело велике губитке, те најавио да је у току припрема правилника о расподјели 1,2 милиона КМ субвенција и подршке града привреди у санирању посљедица пандемије.

Говорећи о процесу вакцинације, Станивуковић каже да се на вакциналном пункту у хали Бањалучког велесајма дневно вакцинише у просјеку 70 или 100 грађана.

Станивуковић је навео да су као Штаб добили увјеравања да ће у овом мјесецу доћи већа количина вакцина, те позвао суграђане да се вакцинишу "како би се побиједио вирус" и да би се вратили нормалним активностима.

Он је напоменуо да ће Штаб, свјестан свих изазова, и убудуће координисано радити са другим надлежним институцијама.

Директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић навела је да је у протеклој седмици у том граду евидентирана нешто боља епидемиолошка ситуација, али и даље неповољна.

- Смањен је притисак на ковид и амбуланте за акутне респираторне инфекције у протеклих десетак дана и прерасподијелићемо особље на друге радне задатке, попут вакцинације грађана. Очекујемо већи број вакцина у наредном периоду и молимо грађане да буду стрпљиви - позвала је она.

У посљедњих 10 дана, рекла је Тодоровићева, регистровано је 369 лица позитивних на вирус корона, у амбулантама за акутне респираторне инфекције прегледано је 2.166, а у ковид амбулантама 660 пацијената.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић навео је да очекују да ће се убрзати процес и обухват вакцинације доласком нових количина вакцина.

- Искористићемо овај период стабилизације у епидемиолошкој ситуацији да се повећа обухват вакцинисаних грађана - рекао је Зељковић и напоменуо да у наредном периоду очекују да ће имати на располагању око 100.000 доза.

Он је позвао грађане да препознају значај вакцинације и да информације о вакцинама траже од надлежних институција.

Зељковић је најавио да ће Републички штаб за ванредне ситуације у наредном периоду разматрати све иницијативе и захтјеве, међу којима и иницијативу да се угоститељима омогући дуже радно вријеме, те да ће све одлука бити донесене на основу епидемиолошке ситуације.