latinica  ћирилица
05/05/2021 |  10:31 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Додик: Бањалучки "нон пејпер" писали људи из руководства Српске (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да нико са стране не учествује у креирању нон-пејпера Републике Српске, него само највиши функционери у Српској и стручњаци.
Милорад Додик на К1 телевизији - Фото: РТРС
Милорад Додик на К1 телевизијиФото: РТРС

Додик је рекао да постоје три основна елемента за Републику Српску на којима се заснива виђење будућности, а то је покушај да се врати на изворни Дејтон или оно што се зове "слово Дејтона", да се не иде даље у централизацију и смањење надлежности Српске, те да су једини који су позвани да разговарају о БиХ два ентитета и три конститутивна народа.

Он је рекао да о том папиру још није разговарао са предсједником Србије Александром Вучићем, али да ће разговарати у неком тренутку.

Додик је нагласио да је на неким састанцима са људима из ЕУ разговарано на сличан начин о ономе оно што се нашло у том документу.

Рекао је да је актуелна прича о разним нон-пејперима и да неки изван БиХ о томе већ несумњиво разговарају, као и да прича да је БиХ неуспјешна земља није само став људи у Републици Српској, него и неких других земаља.

Додик је навео да то треба посматрати у смислу неуспјеха проширења ЕУ, гдје постоје значајни фактори који не желе да се ЕУ више шири, те оцијенио да се сада види да многи говоре да европски пут БиХ ка ЕУ није извјестан, због чега треба гледати шта онда чинити у БиХ.

Подсјетио је да је Република Српска против овакве БиХ, грађене на бази рушења Дејтонског споразума са циљем да буде унитарна, гдје је покушано протеклих 25 година да се влада тако што се доносе закони, као што је радио високи представник.

- То су саставни дијелови онога што смо ми упорно говорили и ставили смо на папир да скренемо пажњу. И ако је могуће да треба као цивилизовани народи да се састанемо и да разговарамо на који начин би евентуално та прича о мирном разлазу могла да буде политичка опција - рекао је Додик за београдску телевизију К1.

Додик је истакао да је готово немогуће одвојити случајеве Косова и Метохије и БиХ, те оцијенио да су разговори Београда и Приштине свакако важни, али мора да буде обухваћено и оно што је позиција Републике Српске.

- Немогуће је инститирати да Косово неко сматра независном земљом или жели да га направи независном земљом, а Република Српска треба да ћути и да ништа не ради. О томе треба да се разговара - нагласио је Додик.

Коментаришући оштре критике високог представника у БиХ Валентина Инцка упућене њему због изјава о нефункционалности БиХ и да ли је у старту његова идеја о мирном разлазу одбачена и блокирана, Додик је рекао да је одбачена од оних који покушавају да направе нешто друго мимо тежњи и ставова Српске.

Према његовим ријечима, у БиХ постоје два конститутивна народа који су против таквих рјешења, а постоје међународна заједница и Бошњаци који хоће овакву БиХ.

Уз оцјену да је БиХ у стању хроничне смрти, Додик је рекао да је све више људи који говоре о томе, а као примјер навео је Словенију, као и неке људе из Њемачке и Францсуке са којима је разговарао, па и /из америчке/ администрације.

Коментаришући то што га Инцко оптужује за сецесионистичке ставове када је БиХ у тешкој ситуацији због корона вируса и да кочи реформе, Додик је рекао да се у БиХ живи у атмосфери готово неподношљиве политике.

Додао је да Српска у БиХ живи у атмосфери која је искључива и која тражи да те реформе које они договарају, слиједи и прати, а оне су измјена онога што је у Дејтонском споразуму речено.

- Треба да прихватим да се укине полиција Републике Српске и пренесе на ниво БиХ, да се укине образовање, као и да се ПИО пренесе на БиХ, да све мора бити у Сарајеву... да престаје Република Српска? Та њихова БиХ апсолутно није функционална, а она која је написана у Дејтону не постоји, због измјена Дејтона од стране високих представника - рекао је Додик.

Додик је навео да је оно што је високи представник у БиХ Валентин Инцко говорио у Савјету безбједности УН знак да високи представник треба да нестане и да не треба да постоји.

Одговарајући на питање да ли мисли да би без присуства странаца и међународне заједнице БиХ била ближе фунцкионалној држави или потпуном распаду, Додик је рекао да у БиХ нису ни покушали да се сами договоре, јер је присуство странаца направило потпуног болесника од БиХ.

Додик је додао да су једни странци одлазили, а нови који су долазили покушавали су да праве исто оно што се покушава од 1995. године, односно што више разградити Републику Српску, ојачати БиХ и то је суштина свега.

Према његовим ријечима, да би неко био изабран за високог представника морају да буду сагласне стране потписнице Анекса 10, међу којима је у Република Српска, Србија, Хрватска, ФБиХ и "нека БиХ", а то се никад није десило.

- Инцко је ту убачен. Он је нелегитиман, нелегалан и покушава да направи и спроведе оно што желе неки центри, који су се залагали за БиХ, да намеће рјешења - рекао је Додик, те оцијенио да осим Срба, мисли да ни Хрвати не прихватају Инцка, што је сасвим довољно да се људи запитају шта он ради у БиХ.

Додик је навео да се договара са Хрватима у БиХ, те оцијенио да су и Бошњаци незадовољни Инцком, јер он нема снаге и немоћан је да било шта уради, те да је "упокојен" и само пријети.

Он је истакао да одлуку о високом предстанвику не доносе стране из Анекса 10, него неки измјештени центар моћи, као Савјет за имплементацију мира /ПИК/, те да се због тога Инцко осјећа лагодно и стало му је шта каже за њега САД и ЕУ, а не они који би требало да одлучују и којима треба да поднесе извјештај, што никада није учинио.

Одговарајући на питање да ли мисли да би се ситуација из било којег нон-пејпера по којем би се нешто радило одразила и на Косово и Метохију, Додик је рекао да заговара да се то посматра на исти начин.

Додик је оцијенио да је очигледно да југословенски распад још није готов и да у том погледу треба да се заврши.

Он је рекао да Американци мисле да треба да направе унитарну БиХ и да је независно Косово за њих завршено, а с друге стране, што се тиче граница, Додик каже да постоји граница између Републике Српске и ФБиХ.

- Ми нисмо да се она мијења. Она само треба да се појача у смислу тих државних надлежности. То је нешто што ми не кријемо. Цјеловитог рјешења нема док се то не ријеши, а то је свакако и ситуација око Републике Српске и њеног положаја - закључио је Додик.