latinica  ћирилица
03/05/2021 |  15:09 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Модрича: Обиљежено 29 година од почетка борбе за ослобођење (ВИДЕО)

У Модричи је обиљежено 29 година од почетка борбе за ослобођење ове општине, а овим поводом служен је парастос код централног споменика погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату и организована посјета Спомен-соби.
Парастос у Модричи - Фото: СРНА
Парастос у МодричиФото: СРНА

Цвијеће код централног споменика погинулим борцима у Модричи и Спомен-соби положили су представници локалног Удружења "Ветерани", општинске Борачке организације и руководство општине Модрича.

Предсједник Скупштине Удружења "Ветерани" Богдан Шарчевић рекао је да су на данашњи дан 1992. године српске јединице са Требаве и Вучијака спасиле из обруча око 200 Срба, углавном жена, дјеце и старијих особа и око 40 мушкараца способних за борбу, који су остали у Модричи да бране српске куће и нејач од непријатеља.

- Надали смо се да неће доћи до оружаног напада на Србе, али са погибијом двадесетрогодишњег Раденка Брадашевића, прве жртве сукоба, схватили смо да је почео рат - рекао је Шарчевић.

Он је додао да Раденкови саборци, чланови породице и руководство општине Модрича чувају успомену на његову жртву, те су положили цвијеће и прислужили свијеће на његовом гробу на Православном гробљу у Модричи.

Начелник ове општине Јовица Радуловић истакао је да је обавеза садашњих и будућих генерација да чувају успомену на Брадашевића и све Србе погинуле за одбрану Модриче.

- Сјећање на страдале је и опомена да се таква времена никада не понове - рекао је Радуловић и додао да будуће генерације треба да уче о томе шта се десило и да знају какво је зло рат и колика је вриједност мира.

Представници борачких организација и руководства Модриче су у Спомен-соби одали пошту за 708 погинулих бораца за Републику Српску из Модриче и више од 30 општина бивше Југославије, чије породице данас живе у овој општини.