latinica  ћирилица
03/05/2021 |  09:04 ⇒ 11:21 | Аутор: СРНА

Дачић: Србија неће признати Косово, али двије добре ствари су у нон пејперима

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да су се, иако је Србија још прије седам година рекла да неће да призна Косово, у недавним "нон пејперима" појавиле двије добре ствари за Србију - говори се о аутономији Срба на сјеверу Косова и Метохије и први пут о могућности неке врсте уједињења Републике Српске и Србије.

- За Србију су добре две ствари које су се појавиле у `нон пејперима` објављеним протеклих дана - то што се говори о аутономији Косова и Метохије коју раније нису хтели ни да помену јер нису хтели Републику Српску на Косову, као и то што се први пут у неком папиру, иако незваничном, говори о могућности неке врсте уједињења Српске и Србије - рекао је Дачић синоћ за ТВ Пинк.

Дачић је за нон пејпер, који је објавила приштинска "Коха диторе", рекао да је тај документ бољи од плана Мартија Ахтисарија, али је нагласио да он није на нивоу захтјева и очекивања Београда.

- Та аутономија није разрађена, не зна се да ли се завршава правом на самоопредељење - рекао је Дачић и истакао да је лоша ствар у документу то што се подразумијева поштовање територијалног интегритета, али да је и то бољи приједлог у односу на неке раније дате.

Он сматра да ови "нон пејпери" представљају испипавање пулса, да се у тим документима не говори само о Републици Српској, него о мирном растакању БиХ, те оцијенио да "неко већ увиђа неке реалности које постоје у региону".

Дачић је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић рекао да Србији "не пада на памет да мијења принцип", као и да је Београд још прије седам, осам година, када је почео дијалог, рекао да неће признати Косово.

- Хоћемо компромис, дајте нека решења. Они мисле да ћемо ми на силу да признамо Косово. Тај пут је лош, али ми ћемо сваки пут да причамо - дијалог, дијалог - рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија неће никада да прекида дијалог, јер јој је интерес мир и стабилност да би могла да настави економски пут.

Коментаришући спремност министра одбране Хрватске да властима у Приштини помогне у намјери да трансформише безбједносне снаге у војску, Дачић је назвао Хрвате и Албанце "браћом по оружју", истичући да су ратовали на истој страну у Првом и Другом свјетском рату, против Америке, Велике Британије, Француске, што им није много узето за зло.

Он је оцијенио да дуги низ деценија постоји коалиција између хрватских и албанских сепаратиста из бивше Југославије, као и да су многи албански политичари и сепаратисти били у хрватској војсци, посебно Агим Чеку, а у Другом свјетском рату албански режим и хрватски режим били су у служби нацистичке Њемачке.