latinica  ћирилица
02/05/2021 |  20:54 | Аутор: СРНА

"Српско тужилаштво да процесуира одговорне за ликвидације и мучења Срба у Задру"

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта још једном позива српско Тужилаштво за ратне злочине да коначно покрене истрагу и подигне оптужнице против некадашњих челника Задра и задарске полиције и њихових претпостављених због планске ликвидације, мучења и прогона задарских Срба и масовног уништавања српске имовине 2. маја 1991. године и касније током ратног периода.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Он подсјећа да се данас навршава 30 година од фашистичког догађаја који је назван "Задарска кристална ноћ" или прогон задарских Срба.

- У Задру је након доласка ХДЗ-а на власт маја 1990. године одмах почео најбруталнији притисак на Србе посредством телефонских пријетњи, увреда, порука мржње, психичког и физичког малтретирања. Затим су почела хапшења, мучења и ликвидације Срба. Однос према Србима у Задру је један од многих доказа усташког карактера Туђмановог режима - наводи Линта.

Он истиче да се врхунац обрачуна са Србима десио 2. маја 1991. године када је бијесна руља кренула да се обрачуна са Србима и уништи њихову имовину, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- У Задар је дошло више стотина људи са десетак аутобуса коју су били наоружани моткама и шипкама пјевајући усташке пјесме и узвикујући усташке пароле. Употребљена је и велика количина експлозива који се у то вријеме налазио једино у посједу полиције и која није ништа учинила да заштити Србе и српску имовину. Тог и следећег дана уништено је 89 приватних локала у власништву Срба, 37 приватних српских кућа, 22 локала друштвених фирми из Србије и 42 куће и викендице у мјесту Бибиње, које је удаљено неколико километара од Задра - навео је Линта.

Он наглашава да бројне чињенице показују да је рушилачки поход на Србе и српску имовину био добро организован и раније испланиран у координацији локалних моћника и власти Загребу.

Линта наводи да је тог и наредних дана из Задра протјерано око 10.000 Срба, а уништено је око 200 српских кућа, викендица, пословних објеката и локала друштвених фирми из Србије.

Према његовим ријечима, ликвидације Срба и минирање српских кућа и привредних објеката су настављени током љета и јесени 1991. и током 1992. године.

- Према подацима градске Комисије за попис срушених кућа у ужем дијелу Задра је минирано и уништено око 470 српских кућа и других објеката за вријеме рата. Срби који су ипак одлучили да остану у Задру били су извођени из кућа или су хапшени по улицама и везаних очију одвођени у циглану крај Нина и на друга мјеста гдје су најсвирепије мучени, а многи су ликвидирани само зато што су Срби. У периоду 1991 - 1993. године у Задру су убијена најмање 34 Србина, од којих 15 цивила, а остало су припадници ЈНА у Задру - навео је Линта.