latinica  ћирилица
02/05/2021 |  19:06 ⇒ 03/05/2021 | 07:56 | Аутор: РТРС

Српска православна црква прославила највећи хришћански празник - Васкрс (ВИДЕО)

Српска православна црква прославила је највећи хришћански празник - Васкрс.
Христос Васкрсе! (Илустрација: РТРС) -
Христос Васкрсе! (Илустрација: РТРС)

Васкрсом се слави васкрсење Исуса Христа из мртвих и Васкрс представља суштину хришћанске вјере.

Празник Васкрсења Христовог прослављен је широм Српске.

У Бањалуци је Свету архијерејску литургију у поноћ, у храму Христа Спаситеља, служио епископ бањалучки Јефрем у присуству бројних вјерника.

Светој литургији, присуствовала је и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Највећи православни празник окупио је вјернике у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, а служене су литургије и у храмовима на подручју Источног Сарајева.

Васкрсење Христово свечано се прославило и у домовима православних вјерника у Семберији. Поштујући епидемиолошке мјере, вјерници су присустовали богослужењима. Васкрс је породични празник, који кажу окупља и зближава укућане, а славе га пуног срца са најмилијима.

Свету архијерејску литругију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Бијељини служио је епископ зворничко-тузлански Фотије.

Свечано и радосно највећи хришћански празник Васкрс освануо је и у Требињу. Славило се у оквиру породица и у православним храмовима. Бројни вјерници из долине Неретве, Херцеговци из других градова и они који су дошли због празника у завичај присуствовали су светој литургији у Мостару.

Васкршње литургије служене су и у свим храмовима приједорског намјесништва. У 18 часова одржано је и вечерње Богослужење у цркви Свете Тројице.

И у свим храмовима Намјесништва Српске православне цркве у Брчком, јутрос је служена васкршња литругија и прочитана посланица патријарха Порфирија. Архијерејски намјесник СПЦ у Брчком, Драган Ћирковић, пожелио је свим истиниским вјерницима, свим православним хришћанима, који носе Бога у срцу, да им сваки дан у животу буде радостан, као Васкрс.