latinica  ћирилица
01/05/2021 |  13:35 ⇒ 13:35 | Аутор: СРНА

Словенија: Умрло седам особа, заражено 1.017

Словенија данас има 1.017 нових случајева заразе вирусом корона, а седам пацијената је преминуло, објавила је Влада.

У протекла 24 часа тестирано је 4.197 узорака, а позитивно је 24,2 одсто, више него јуче када је било 21,4 одсто.

У болницама је и даље 616 обољелих, док седмодневни просјек дневних зараза износи 667, објавила је Влада на "Твитеру".

Укупан број смртних случајева од почетка епидемије повећао се на 4.258, а активно је 9.640 случајева заразе.

Епидемиолози су упозорили грађане да за првомајске празнике избјегавају већа окупљања јер је број и даље ограничен на највише 10 особа.

- Блиска окупљања више људи на отвореном, посебно ако не носе маске и при томе гласно говоре или пјевају, доносе велик ризик за пренос вируса, а такво је дружење тим опасније ако се одвија у затвореном - наведено је из Института за јавно здравље.

Предсједник Словеније Борут Пахор позвао је на поштовање епидемилошких мјера и што на већи одазив на вакцинацију, уз оцјену да би уз такво понашање кроз два мјесеца могли почети нормалније да живе.

Премијер Јанез Јанша је у поруци поводом Међународног празника рада, истакао да разумије положај оних који су због кризе усљед пандемије остали без посла, али да је Словенија у том погледу међу успјешнијим чланицама ЕУ јер је број запослених од појаве вируса корона пао само за 1,5 одсто.

Он је навео како је његова Влада законским пакетима сачувала 200.000 радних мјеста која би иначе, без те интервенције, била угрожена или изгубљена, а да је за све субвенције током корона кризе исплатила 2,9 милијарди евра.