latinica  ћирилица
29/04/2021 |  22:31 ⇒ 22:32 | Аутор: СРНА

Хрватска: Мишија грозница регистрована у више жупанија

У више хрватских жупанија забиљежени су случајеви мишије грознице - вирусне болести која оставља озбиљне посљедице на људско здравље, а према подацима Хрватског завода за јавно здравство, случајеви су забиљежени на подручју Горског Котара, у околини Карловца, Загреба, у Загребачкој те Бродско-посавској жупанији.

Извор заразе су мишолики глодавци, а особа се најчешће зарази боравећи у природи, али и приликом чишћења тавана или подрума јер је за заразу довољан удах прљавштине.

На подручју Горског котара забиљежено је 20-ак случајева мишије грознице.

Из Управе шума Подружница Делнице наводе да их не могу сузбити хемијским препаратима јер су потписници европског сертификата који то забрањује, а да их с друге стране не могу сузбити ни клопкама, јер их тада морају физички уклонити.

- Тако да, заправо, остављамо природи да то рјешава - каже Ивана Печник Кастнер
из Управе.

Из Дома здравља Делнице наводе да се након инкубације, која траје од седам до 10 дана, појаве први симптоми болести - температура праћена боловима у лумбалном дијелу и то предјелу бубрега, преноси ХРТ.

- Неко може чак завршити на дијализи дан-два, након чега се функција бубрега смири - наводи епидемиолог Маринка Ковачевић.

Број ових преносилаца заразе повећао се усљед благе зиме и обиља хране, па се препоручује да се у природи не сједи директно на тлу, не оставља храна и пиће, нити пије вода из потока.

Болест се не преноси с човјека на човјека, али може имати озбиљне посљедице.