latinica  ћирилица
29/04/2021 |  21:04 ⇒ 30/04/2021 | 13:56 | Аутор: СРНА

Градишка: Представљен роман "Бљесак", аутора Жељка Мандића (ВИДЕО)

У Градишци је вечерас представљено друго издање романа "Бљесак", аутора Жељка Мандића, који говори о страдању Срба из западне Славоније од 1991. до 1995. године.
Књига "Бљесак" - Фото: СРНА
Књига "Бљесак"Фото: СРНА

Мандић, који је новинар Радио-телевизије Републике Српске, рекао је да је овај роман, који носи поднаслов "Роман о поновљеном злочину", посветио српској дјеци западне Славоније, да се сјећају страдања свог народа и да не понове грешке Срба који нису довољно обратили пажњу на оно што им се дешавало кроз историју.

- Срби су били заборавили на страдања у Јасеновцу и нису вјеровали старијим генерацијама које су причале о тим страхотама, а касније су ти старији одустали од те приче и једоставно препустили све току времена и забораву. То је била највећа трагедија свих нас. Управо роман "Бљесак" служи да подсјети и да остане један писани траг о Србима западне Славоније - истакао је Мандић.

Он је нагласио да је ова промоција другог издања романа "Бљесак" у Градишци и захвалност граду који је 1991. и 1995. године први прихватио све људе из западне Славоније и спасавао их од страхота избјеглиштва и страдања које су им намијенили "хрватски врховници".

- Градишка је била та која је примила избјеглице и отворила врата својих кућа и тако показала велико срце. Зато је ово и својеврсно извињење јер, због пандемије вируса корона, нисам могао Градишци да представим прво издање романа - рекао је Мандић новинарима.

Рецензент романа "Бљесак" Слободан Наградић рекао је да о овом роману највише говори његов поднаслов, јер, осим о страдању у рату деведесетих година прошлог вијека, у једном дијелу говори и страхотама које су Срби западне Славоније преживјели у Другом свјетском рату.

- Роман говори о судбини обичног грађанина по имену Драган Марковић, али и свим ратним страхотама. Говори не само о оном што се збивало на фронту, него и о томе како је било збринути нејач, обезбиједити дјеци уџбенике, а све је то за вријеме посљедњег грађанског рата на простору бивше Југославије било доведено у питање - навео је Наградић.

Он је нагласио да је Мандић у овом роману, "снажним и изражајним колоритним средствима", успио да дочара све што се збивало у западној Славонији током четири године рата.

- Роман је дочарао и судбину обичног човјека кога је рат затекао, који промишља да ли је добро што је остао или је и он, као неки под знацима навода сналажљиви Срби, требао покупити све, продати имовину, отићи у свијет или се почети бавити шверцом - закључио је Наградић.

Он је додао да Мандић у свом роману о рату говори са српског становишта, као рату против Срба само зато што су Срби, да роман није антихрватски, али јесте антиусташки.