latinica  ћирилица
29/04/2021 |  18:19 | Аутор: СРНА

Кустурица: Урушавање класичне породице и православне културе

Славни режисер Емир Кустурица оцијенио је да се законима о истополним заједницама у Србији жели довести то тога да се уважавају закони који урушавају класичну породицу и православну културу.
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll)

У видео обраћању на прес-конференцији Коалиције за природну породицу, на којој је изражено противљење доношењу закона о истополним заједницама, о родној равноправности и измјена закона о забрани дискриминације, Кустурица је истакао да не треба занемарити чињеницу да се под окриљем вируса корона дешавају крупне ствари које показују да је читав свијет у огромном лому.

Он је рекао да забрињава напис у "Њујорк посту" од прије седам дана да би требало дозволити и родоскрвнуће.

- Тај свијет који обавља те промјене у јуришном замаху заправо хоће да нам промијени, не само срце, него и душу, социјално биће, да нам практично укине слободу коју смо имали и да нас доведе до тога да уважавамо законе које урушавају православну културу - рекао је Кустурица.

Он је навео да није проблем да хомосексуалци добију социјалну димензију и права коју имају други, али је проблем што је то само дио кршења и ломљења свега што опредјељује социјални живот у Србији, а и шире.

- То је нарушавање, не само класично постављене породице, него дио јуриша у свијету. Ми улазимо у фазу неолибералног капитализма, гдје је држава губи своју моћ, а корпорације улазе директно тамо гдје могу и гдје им се отвори простор - рекао је Кустурица.

Видео поруком се обратио и академик Матија Бећковић, који је истакао да је свијет пост-истине дошао и до пост-породице и пост-човјека као пост-људске појаве.

- Ономе што су о истополним браковима рекле католичка и православна црква, додао бих да се у Србији већ годинама више умире него рађа - рекао је Бећковић.

На скупу у београдском Медија центру говорили су координатор Коалиције за природну породицу Марија Стајић, те професори и аналитичари Слободан Антонић и Миша Ђурковић, који су указали на неприхватљивост и антиуставност предложених закона о истополним заједницама, о родној равноправности и измјенама Закона о забрани дискриминације.

Он је рекао да су сви ови приједлози закона катастрофални, дубоко антиуставни, антидемократски и антицивилизацијски јер ударају на основне темеље функционисања друштва у Србији.

Они су указали да би се тим законима, у случају да буду усвојени у Скупштини Србије, ускратила слобода мишљења и научног рада и да су они неприхватљиви, посебно закон о истополним заједницама, који је већ одбацила Српска православна црква.

Ђурковић је рекао да би се доношењем ових закона у Србију вратио вербални деликт и нови комунизам и марксизам, јер научници не би смјели да говоре и пишу о тим ЛГБТ темама, које добијају статус марксизма.

Он је рекао да су ови закони насилни покушај мањине да укине право већини на мишљење и да се одузме право родитељима да одлучују како ће им се васпитавати дјеца.

- Дубоко сам убеђен да су ови предлози закона већ били у припреми у неким амбасадама да се наметну овом друштву. Иако се истополна заједница не зове браком, ово је ипак опасна етапа где уводе хомосексуалне бракове и већ отварају могућност за усвајање деце - рекао је Ђурковић.

Аналитичар Слободан Антонић рекао је да би ови закони увели веома опасну законодавну праксу да се дискриминишу они који имају другачије мишљење, те оцијенио да би то имало посљедице по јавни живот у Србији.

Он је рекао да је приједлогом закона предвиђено да истополне заједнице фактички имају статус брака, осим усвајања дјеце, те упозорио да брак није уговор, него институција која је настала и развијала се кроз историју и друштвени развој хиљадама година.

Стајићева је рекла да су ови закони противпородични, те указала да се већ сада на Западу јавља проблем, на примјер у спорту, јер су биолошки мушкарци који се изјашњавају као жене у предности над природним женама.

- Једног дана најмањи проблем ће бити да син доведе зета или кћерка снају, него ће бити проблем да се још мало дете подвргава хормонској терапији да не би развило полне карактеристике супротног пола. Тај велики експеримент над децом може довести до разних проблема - рекла је Стајићева.

Она је указала да се на Западу изгледа укидају и два посљедња табуа - инцест и педофилија.

Кратком видео поруком се обратио и доктор Владимир Димитријевић, предсједник Политичког савета Двери, који је тужен за дискриминацију због својих ставова да е главни циљ "политичког хомосексуализма уништење природне породице".

Он је позвао све Србе, али и друге вјерујуће људе, хришћане, муслимане, Јевреје, да подрже борбу за породичне вриједности.