latinica  ћирилица
23/04/2021 |  10:19 ⇒ 10:24 | Аутор: СРНА

Циљ - обезбиједити новац за повећање плата и за кризне ситуације

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је циљ републичке власти да и даље повећава плате и да има новац за кризне ситуације.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Много је тешких изазова стало у ових годину дана - да не оставите дјецу без образовања, радника без могућности да заради своју плату, послодавца без могућности да раднику обезбиједи плату, здравственом раднику да ради у ненормалним условима, али ме радује чињеница да, сваки пут када уђемо у кризну ситуацију, Република Српска покаже капацитет да управља и излази из кризе и да рјешава ствари. То је огроман потенцијал и капитал - нагласила је Цвијановић.

Она је најавила да ће у наредном периоду бити повећане плате за здравствене раднике, просвјету и полицију, али да се још преговара на који начин.

- Идемо у том правцу и то поново показује да и у тешко вријеме можемо да размишљамо о повећању плата. Поред ових категорија, морамо водити рачуна о томе да се повећава стандард људи који раде у приватном сектору. И ту налазимо одређена рјешења - рекла је предсједница Српске.

Она је навела да Република Српска показује свој капацитет и тако што је нашла начин да обезбиједи средства и не буде уцјењивана од ММФ-а, ни од било кога другог и да има ликвидност буџета.

- Изашли смо по други пут на међународно тржиште капитала и то је велика ствар. Република Српска, по питању нивоа задужености, у односу на земље окружења, не налази се у категорији критичних земаља, а с друге стране обезбјеђујемо новац да можемо функционисати, истовремено похарани недаћом која траје више од годину дана - истакла је Цвијановић за Телевизију Приједор.

Она је додала да су институције стабилне, функционише Влада и Народна скупштина, те да је добро што постоји веза са људима из Српске који обављају функције на нивоу БиХ, што раније није био случај.

- На нивоу БиХ имали смо људе из структуре СДС-а и ПДП-а и то је било веома лоше искуство. Било је ситуација када смо требали да обезбиједимо новац за Републику Српску, а представници из Српске нађу начин да блокирају тај новац. Биле су невјероватно отежавајуће околности - подсјетила је Цвијановић.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у Српској, Цвијановић каже да се она стабилизује, али забрињава чињеница да је све већи број људи са тежом клиничком сликом.

Она је нагласила да је Република Српска ушла у све могуће аранжмане да би обезбиједила вакцине и по томе се види њена предност у односу на друге.

- Ми смо то организовано урадили и све моје похвале иду за активности институција и за Владу. То је значило да на вријеме правите аранжмане и уплаћујете средства без калкулисања. Сада имамо вакцинацију која тече у континуитету и то је сада најважније. Наравно, вољела бих да имамо и више вакцина, али важно је да се процес одвија широм Републике Српске, што ће нам вратити сигурност и шансу да организујемо своје послове и животе као што смо то чинили раније - рекла је предсједница Српске.