latinica  ћирилица
22/04/2021 |  13:09 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Стартовала Међународна трка "Београд - Бањалука"

Међународна бициклистичка трка Београд–Бањалука, на којој учествује 175 бициклиста из 35 земаља, стартовала је данас са Трга Републике у Београду. Ова, 15. по реду, међународна трка трајаће четири дана, до 25. априла, а подијељена је у четири етапе: Београд–Шабац, Обреновац-Бијељина, Бијељина–Власеница и Приједор-Бањалука.
Бициклистичка трка Београд–Бањалука - Фото: СРНА
Бициклистичка трка Београд–БањалукаФото: СРНА

Директор трке Владимир Куваља рекао је да очекује одличну трку.

- Учествује много великих екипа и очекујемо жестоку борбу и брзу трку - рекао је Куваља.

Он је у изјави новинарима захвалио граду Београду и Србији што подржавају ову спортску манифестацију, а посебно замјенику градоначелника Београда Горану Весићу који је омогући и да учесници трке буду вакцинисани против вируса корона.

Весић је рекао да је трка Београд-Бањалука изузетан спортски дозивђај јер, како је указао, спаја један народ из двије државе, два братска града и уједињује спортисте цијелог Балкана.

Градоначелници Бјељине и Приједора, Љубиша Петровић и Далибор Павловић, изразили су задовољство што ће та два града дочекати бициклисте, као и увјерење да ће бити одлични домаћини.

Павловић је рекао да је поносан што ће Приједор бити домаћин једне од етапа на трци.

Петровић је оцијенио да трка повезује Србију и Републику Српску на најбољи могући начин, те свим учесницима пожелио успјех и безбједну вожњу.

Шеф Представништва Републике Срспке у Србији Млађен Цицовић рекао је да Представништво и ове године подржава ову манифестацију.

- За нас у Представништву ова трка представља несто посебно, прије свега јер је једна од највећих и свјетског ранга, а наша је. На најбољи начин представља и везује Републику Српску и Србију, привредне и туристичке потенцијале и све оно што је важно за развој и Српске и Србије - рекао је Цицовић.

Прва етапа се вози од Београду до Шапца, друга од Обреновца до Бијељине, док трећа етапа полази из Бијељине, преко пролазног циља у Шековићима, а завршава у Власеници.

Четврта етапа стартује из Приједора, кроз пролазни циљ у Градишци и биће завршена у Бањалуци 25. априла.

На трци учествују свјетски познати бициклистички тимови из Шпаније, Италије, Немачке, Парагваја, Ирске, Русије, Пољске, Казахстана, САД као и национални тимови Црне Горе, Хрватске, БиХ, Словеније, Македоније и Србије.

Покровитељи овогодишње трке су Министарство омладине и спорта Србије, Министарство породице омладине и спорта Републике Српске и Представништво Републике Српске у Србији.