latinica  ћирилица
22/04/2021 |  07:11 ⇒ 11:44 | Аутор: СРНА

Представници народа жртава заједно на комеморацији у Јасеновцу

Предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ Милорад Пуповац, те представници јеврејске и ромске заједнице и организације антифашиста у Хрватској заједно ће данас обиљежити 76 година од пробоја логораша из усташког концентрационог логора у Јасеновцу.
Јасеновац - Фото: ТАНЈУГ
ЈасеновацФото: ТАНЈУГ

Тим поводом ће Пуповац, предсједник координације Јеврејских општина у Хрватској Огњен Краус, представник Савеза Рома "Кали Сара" Вељко Кајтази и предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Фрањо Хабулин у положити вијенце код Каменог цвијета у Спомен-подручју Јасеновац.

Полагање вијенаца планирано је за 12.00 часова, а потом ће дати изјаве за медије на платоу Меморијалног музеја, најављено је из СНВ-а.

Из СНВ-а су напоменули да се и овог 22. априла сјећају пробоја заточеника из концентрационог логора Јасеновац и памтимо све жртве - Србе, Роме, Јевреје, Хрвате и антифашисте које су побиле усташе у највећем усташком концентрацијском логору у тзв. Независној Држави Хрватској, који је постојао 1337 дана и распростирао се на десетак локалитета.

Краус је рекао раније да су се представници народа жртава договорили да заједно учествују у комеморацији у Јасеновцу након што премијер Андреј Пленковић није пристао да учествује на догађају заједно са предсједником Хрватске Зораном Милановићем.

Представник ромске националне мањине Вељко Кајтази рекао је да је изненађен што неће бити јединствене колоне, уз напомену да је народ који је настрадао најмање крив за тренутну ситуацију и односе који владају.