latinica  ћирилица
18/04/2021 |  19:20 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Славко и Фикрет помажу на имању манастира Тавна (ВИДЕО)

Један од лијепих обичаја који и данас живи у манастиру Тавна недалеко од Бијељине, јесте моба, добровољан рад добрих људи у вријеме сезонских послова на великом манастирском имању.
Моба на имању манастира Тавна - Фото: РТРС
Моба на имању манастира ТавнаФото: РТРС

Они који долазе да помогну сестринству овог здања, које је проглашено спомеником културе и под заштитом је државе, кажу због тога су срећни и благословени.

На великом манастирском имању свакодневно има посла, а посебно у вријеме сезонских пољопривредних радова.

Сестринство манастира Тавна има десет монахиња од којих је већина зашла у позне године, те им је у овим пословима неопходна помоћ добрих јуди. Са четири трактора од којих су два манастирска, припремљена је земља и засијан кукуруз.

Један од оних који су помогли је и Славко Јовичић, мјештанин села Бањица у којем се и налази ово средњовјековно здање.

Јовичић каже да се осјећа благословено, и пита да ли има нешто друго да се човјек може другачије осјећати?!

- Не стижем да одем на службу али сам увијек ту да помогнем, то зна игуманија као и сви који ме познају. Увијек сам се одазивао и ако Бог да док сам жив тако ће бити - напомиње Јовичић.

Помоћи има у свако доба године од мјештана из околних села, али и града, од свих којима је овај манастир прирастао срцу. Својим комшијама придружио се и Фикрет Мехмедбеговић из Средње Трнове. Припремили су око 50 дунума оранице и засијали кукуруз.

Мехмедбеговић каже да је прије пар година дошао да бере кукуруз и од тада је кренула сарадња.

- Лијепо је помагати. Наћи времена поред свог редовног посла да дођете и помогнете, испуни човјека - напомиње Мехмедбеговић. Узајамно се помажемо, људски је прије свега. Посао урадимо како треба, што је најбитније, напомиње Мехмедбеговић.

Захваљујући добрим људима, али и вриједним монахињама у манастиру се сви послови завршавају на вријеме, а лијепу ријеч или утјеху свако може пронаћи међу овим зидовима.

- Манастир Тавна вјековни и сви воле за своју душу да ураде нешто и помогну манастиру. Манастир има велику традицију , постоји од 13. и 14. вијека и много је људи живјело у њему - каже монахиња Анастасија. 

Живот мјештана одувијек је био испреплетен са манастиром Тавна који је духовни и културни центар ове регије.