latinica  ћирилица
18/04/2021 |  13:47 | Аутор: СРНА

Дервента: Освештан споменик погинулим борцима и цивилима

У Дервенти је данас освештан Споменик у парку код Старог моста на ријеци Укрини, на којем су исписана имена 43 погинула борца Војске Републике Српске и шест цивилних жртва протеклог рата.
Полагање вјенаца у Укрини - Фото: СРНА
Полагање вјенаца у УкриниФото: СРНА

Након освештања спомен-обиљежја, служен је парастос, а потом су положени вијенци и прислужене свијеће.

Некадашњи припадник 27. моторизоване бригаде Војске Републике Српске Војислав Сибинчић рекао је да је 14 погинулих бораца из Мјесне заједнице Укрина.

- Остали чија су имена исписана на споменик дошли су да живе у нашу мјесну заједницу из других крајева и са собом су донијели посмртне остатке најмилијих - навео је Сибинчић.

Јово Ристић, чији је брат Родољуб погинуо 1992. године на озренском ратишу и који је посмртно одликован Медаљом мајора Милана Тепића за исказану храброст, рекао је да је овај споменик одавно требало да буде освештан, јер је подигнут у спомен на оне који су дали животе за Републику Српску.

Он каже да је његов брат био малољетни борац Војске Републике Српске, који је одрастао у вишечланој породици са деветоро дјеце на Озрену, а погинуо је бранећи кућни праг на Вијенцу крајем 1992. године.

Вијенце су на споменик положили чланови породица убијених, делегације Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и општинске Борачке организације.

Вијенац је положио и предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, а у име градоначелника Дервенте изасланик Станиша Микеревић, који је и шеф Одсјека за борачко инвалидску заштиту, те делегације политичких партија.