latinica  ћирилица
16/04/2021 |  17:20 | Аутор: СРНА

Вишковић: Српска прошла најбољи сценарио са короном

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Српска данас у здравственом сектору има скоро 14 одсто мање ковид пацијената него прије садам дана и да је захваљујући правовременом реаговању институција и здравства прошла најбољи могући сценарио.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

- Прије седам дана имали смо 1.459 пацијената, данас 1.268, што значи да је све што смо скупа радили, штабови и здравствени сектор, захваљујући и медијима, показало да смо на вријеме реаговали и прошли најбољи могући сценарио - изјавио је Вишковић након посјете Болници "Свети врачеви" у Бијељини.

Премијер је навео да су биле тачне процјене о броју пацијената у Републици Српској рађене прије више од мјесец дана.

- Најгори сценарио који смо анализирали говорио је да би, ако не би ништа предузели и пустили да корона иде неким својим током, 15. априла имали 3.000 пацијената у здравственом сектору, а оно што је Република Српска могла у датом моменту поднијети је врх са 2.000, што значи да би дошло до засићења - рекао је Вишковић.

Он је истакао да су они који су имали намјере да Српску усмјере у неком погрешном правцу, организујући протесте и незадовољство, управо "гурали у ту страну".

- То је у суштини била замка да нас доведу у позицију да наш здравствени систем буде засићен и да дођемо у позицију да Република Српска нема више респиратора, кревета, доктора ни капацитета, али у томе нису успјели - нагласио је Вишковић.

Након посјете бијељинској болници гдје је разговарао са директором Златком Максимовићем и члановима болничког кризног штаба, Вишковић је изјавио да је као премијер и као човјек више него задовољан стањем у Болници и да је Дом здравља у Бијељини направио значајан посао у борби против вируса корона.

Он је подсјетио да је у једном моменту ескалација вируса била изузетно неповољна на подручју Бијељине и оцијенио да је то, заједничким напорима, стављено под контролу.

- Ми ћемо у институцијама знати да цијенимо рад здравствених радника и ту смо да одговоримо на све њихове захтјеве, не само по питању инвестиција и ковид пацијената, него уопште њиховог рада, услова и њихових примања - поручио је Вишковић.