latinica  ћирилица
16/04/2021 |  10:07 ⇒ 11:03 | Аутор: СРНА

Трошкови болничког лијечења обољелих од ковида 48 милиона КМ

У Универзитетском клиничком центру и болницама Републике Српске од почетка пандемије до краја марта ове године на лијечењу су се налазила 12.722 пацијента обољела од вируса корона, а трошак њиховог болничког лијечења износио је око 48 милиона КМ.

У просјеку, болничко лијечење обољелих од ковида 19 по пацијенту кошта око 4.000 КМ, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

У Фонду појашњавају да, у зависности од тежине клиничке слике, за обољеле од вируса корона који су збринути у једницама интензивне његе, уз употребу респиратора, Фонд ову услугу болницама плаћа у износу од 30.330 КМ по пацијенту, од пријема до отпуста из болнице.

За пацијенте који захтијевају повремену употребу кисеоничке маске и класификују се као пацијенти са тежом клиничком сликом, Фонд плаћа 2.270 КМ, а за пацијенте са најблажом клиничком сликом 1.260 КМ.

Трошкове здравствене заштите за обољеле од ковида 19 у потпуности сноси Фонд јер су обољели ослобођени плаћања партиципације за све услуге из обавезног здравственог осигурања.

Осим болничког лијечења, обољели од вируса корона не плаћају партиципацију ни за друге услуге и права из здравственог осигурања, попут права која остварују у домовима здравља, за лијекове који се налазе на домаћим листама, као и за пулмолошку рехабилитацију након болничког лијечења и друго.

Из Фонда подсјећају да на основу Уредбе предсједника Републике, као и одлуке Фонда здравственог осигурања, све док траје ванредна ситуација изазвана пандемијом, Фонд сноси трошкове здравствене заштите у јавним здравственим установама и за грађане Републике Српске који нису осигурани, а средства обезбјеђује Влада Републике Српске.

У прошлој години, од почетка пандемије, трошак здравствене заштите неосигураних грађана износио је 31,4 милиона КМ.

У Фонду напомињу да је на овај начин Република Српска показала своју социјалну одговорност и грађане растеретила бар бриге о трошковима лијечења, што није случај ни у много развијенијим земљама свијета, у којима је, уколико грађани немају осигурање, новац први услов за лијечење обољелих.

Фонд здравственог осигурања настоји да усклађује своје прописе са новонасталом ситуацијом, прилагођавајући их новим потребама осигураника, наведено је у саопштењу.

- Осим настојања да унапређује квалитет здравствене заштите обољелих од ковида 19, Фонд такође настоји да вирус корона не угрожава остваривање других права наших осигураника. Тако је омогућено да се паровима у процесу вантјелесне оплодње, у случају прекида процедуре због заражавања вирусом корона, понови поступак вантјелесне оплодње - истакнуто је у саопштењу.