latinica  ћирилица
15/04/2021 |  13:55 | Аутор: СРНА

Договорено формирање интерресорне радне групе

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је да је на данашњој сједници Заједничког колегијума оба дома парламента БиХ договорено да се формира интерресорна радна група која ће радити на измјенама Изборног закона БиХ.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

- Договорили смо да ту буду три представника Дома народа, три представника Савјета министара и да сваки клуб у Представничком дому у радну групу да по једног представника да би имали заступљену и опозицију у тој интерресорној радној групи - рекао је Шпирић новинарима.

Шпирић је истакао да је то квалитетан помак, да процес буде јаван и да се учини све да дође до реформе Изборног закона.

На питање да ли ће у тој радној групи бити заступљени и представници Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ, Шпирић је рекао да је претходна одлука Колегијума закључком створила могућност да се академска заједница и остали, уколико се укаже потреба, укључе.

- У овој данашњој одлуци нема набројаног ЦИК-а, ни представника академске заједнице, ни невладиних организација, али ће се у процесу видјети кад ко има потребу да се укључује - навео је Шпирић.

Он каже да домови требају да потврде овај закључак заједничког колегијума, попуне састав интерресорне радне групе, да то учини и Савјет министара, те да радна група дефинише правила рада и почне са радом.

- С обзиром на то да ће бити засједање и једног и другог дома крајем априла, реално је очекивати да ће рад интерресорне радне групе почети у првом кварталу маја и да радна група буде оперативна - рекао је Шпирић.