latinica  ћирилица
15/04/2021 |  09:03 | Аутор: СРНА

Љубић: БиХ може опстати само на дејтонским принципима

Предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора Божо Љубић изјавио је да у БиХ нису могући укидање националне равноправности, унитаристичка држава и разлаз на миран начин, те да је стога једино рјешење да три стране у БиХ, одговорно и у доброј вјери, приступе измјенама Изборног закона.

Љубић је навео да би те измјене омогућиле сваком конститутивном народу да изабере своје легитимне политичке представнике у институције предвиђене Уставом.

- БиХ може бити функционална и опстати само као консензус три њене етничке нације, односно као консоцијациона демократија, као вишенационална федерација, на принципима који су договорени у Дејтону - рекао је Љубић за Независне новине.

Љубић каже да не тврди да је Дејтонски споразум идеалан и да се не треба и не може мијењати, додајући, међутим, да свака промјена, па и да је ријеч о зарезу, мора бити резултат договора легитимних представника три конститутивна народа.

Према његовим ријечима, према понашању бошњачке "мејнстрим" политике дало би се закључити да им одговара својеврсни статус кво, барем кад су у питању односи у ФБиХ и постепено овладавање хрватском квотом у институцијама ФБиХ и БиХ.

- Шта су Бошњаци, било као народ или грађани, добили од тога - ништа. Односно у губитку смо сви у БиХ - оцијенио је он.

Он је напоменуо да Изборни закон у највећој мјери операционализује основна начела Устава БиХ, да се кроз изборни процес рефлектују, па и преламају односи и националне стратегије у БиХ.

Љубић наглашава да је јасно свима, па и бошњачкој страни, да сада није реална БиХ на грађанском принципу, како због противљења друга два народа, тако и ставова међународне заједнице.

Љубић каже да је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић потпуно ирелевантан за било какво рјешење у БиХ.

- Он је само кориштен до сада као инструмент великобошњачке политике, овладавања Уставом дефинисаном хрватском позицијом у Предсједништву. Међутим, изгледа да постаје свјестан да је томе дошао крај - рекао је Љубић.