latinica  ћирилица
14/04/2021 |  18:19 ⇒ 20:02 | Аутор: СРНА

Забрињавајућа хистерија и реторика из Сарајева (ВИДЕО)

На захтјев да се уклоне табле са увредљивим написима о Србима, са сарајевске Вијећнице и из улице Ферхадија, градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу одговорено је отвореним пријетњама на друштвеним мрежама, али и коментарима чланака о овој теми на сарајевским порталима.
Спорни називи сарајевских улица - Фото: РТРС
Спорни називи сарајевских улицаФото: РТРС

Забринут, али не и уплашен, Ћосић каже да још очекује позив на разговор, а ако изостане, будућа одлука Уставног суда БиХ опредјелиће однос Срба као конститутивног народа према БиХ.

Крајње је вријеме да се не дозволи да се на јавним мјестима попут градске вијећнице и у улици Васе Мискина, предјенутој у Ферхадија, српски народ декларише као злочиначки.

Гарантујући да би и све што вријеђа Бошњаке у Источном Сарајеву било уклоњено, градоначелник Источног Сарајева желио је договор, а добио пријетње.

- Та матрица јесте да све што долази од Срба је лоше, неисправно, њихова је истина једина исправна, својатају антифашизам, а у пракси сасвим друге ствари. У пракси су показали да су антифашисте замјенили фашистима, само зато што су антифашисти били Срби - навео је Ћосић.

Само један од аргумента у прилог Ћосићевој тврдњи јесте Мустафа Бусулаџић, писац хвалоспјева о Анти Павелићу, "Ханџар дивизији". Сарајево му је поклонило и улицу у насељу Кошево и школу у Доброшевићима. И да је то само један примјер, као што није, ипак би то за Србе била јасна порука да им није мјесто у Сарајеву. Ослободиоце Сарајева од фашизма замијенили су припадницима зелених беретки, патриотске лиге.

- Управо те табле којима се некад на најгрубљи начин фалсификује историја треба да стварају и одржавају ту слику о Сарајеву као мултиетничком рају, да и страним посјетиоцима али и Србима који су у Сарајеву стално стављају до знања да су они агресори на свој град да су они, у ствари, криви за крвопролиће које се десило од 1992. до 1995. године и да је Сарајево у рату био град по опсадом, а сви знају да није тако било, већ подијељен град - истакао је Драга Мастиловић, професор историје.

Мада је, каже, одрастала на ратној линији разграничења, ни младој градоначелници Сарајева Бењамини Карић није јасно да су ратни ужас преживљавала и дјеца у тада Српском Сарајеву, да су их њихови очеви бранили на свом, не отимајући туће, да је најмање 150 хиљада Срба побјегло из Сарајева и да се мултиетничност не гради на промилима преосталих Срба. На прву, Ћосићу је одговорила да за њеног мандата нема замјене плоча на Вијећници и у Ферхадији.

- Срби су конститутиван народ бу БиХ, ЗАВНОБиХ-овски, али историјске чињенице се не смију оспоравати - сматра градоначелница Сарајева.

Залудна је прича о наметању БиХ по мјери Бошњака, поручује српски члан БиХ Предсједништва.

- У Сарајеву морају да размисле на који начин да одрже БиХ. Ако ми упорно и без оклијевања инсистирамо да се увриједљиве табле скину, онда би било потребно да о томе и размисле - поручио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Ћосић ће, каже на одговор Сарајева чекати 30 дана, и знатно краће на одговор на жалбу коју ће упутити. Одговор на вјероватно ћутање Сарајева биће апелација Уставном суду БиХ.

Ни спремност изражена у писму да ће и Источно Сарајево реципрочно уклонити садржаје уврједљиве за друге народе, Сарајеву није довољна ни за покушај да се разговара. Пласирањем неистине да Ћосић жели измјену назива више од 150 сарајевских улица, прикривају истину да у Сарајеву више нема мјеста ни за Теслу, Пупина, Шантића. Позивају се на ЗАВНОБИХ и антифашизам, а бришу народне хероје српског имена, ослободиоце Сарајева.