latinica  ћирилица
14/04/2021 |  17:52 | Аутор: СРНА

Крај хашког суђења, Тужилаштво тражи доживотни затвор

Изношење завршних ријечи окончано је данас на обновљеном суђењу бившим шефовима Службе државне безбедности /СДБ/ Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију пред Међународним механизмом за кривичне судове.
Франко Симатовић и Јовица Станишић - Фото: РТРС
Франко Симатовић и Јовица СтанишићФото: РТРС

Тужилаштво је затражило казну доживотног затвора, а одбрана ослобађање Станишића и Симатовића. Вијеће је обавијестило да ће пресуда бити изречена благовремено, јављају Бирн и "Слободна Европа".

Двојици бивших челника СДБ-а Србије су у поновљеном поступку стављени на терет ратни злочини у Хрватској и БиХ.

Станишић и Симатовић нису присуствовали процесу, који је почео прије скоро двије деценије. Они се налазе у Србији на привременој слободи.

Трећег дана, тужилац Далас Стрингер је током изношења реплике на завршне ријечи одбране рекао да докази показују да је тадашњи предсједник Србије Слободан Милошевић, уз сталну подршку Станишића и других, како је навео, чланова удруженог злочиначког подухвата, укључујући и Симатовића, успио у циљу да се "успоставе државице" на неким подручјима бивше Југославије.

Тужилац је рекао да се од самог Станишића сазнало да је од 1991. до 1995. године био окружен "члановима удруженог злочиначког подухвата", за који је признао да се десио у Хрватској и БиХ.

Према документима, навео је Стрингер, оптужени Станишић је био тај који је на крају контролисао задатке "Шкорпиона", који су починили злочине, међу којима и стријељање Сребреничана у јулу 1995. године у Трнову.

Станишићу, бившем шефу СДБ-а Србије, и Симатовићу, бившем команданту Јединице за специјалне операције /ЈСО/ СДБ-а, оптужени су за прогон, убиства, депортације и присилно премјештање Хрвата и муслимана у Хрватској и БиХ од 1991. до 1995. године.

Послије првостепеног суђења, Хашки трибунал је 2013. Станишића и Симатовића ослободио кривице, али је Апелационо вијеће 2015. године усвојило жалбу Тужилаштва и због неправилности у поступку наложило да суђење буде поновљено по истој оптужници.

Апелационо вијеће Хашког трибунала одлучило је да, први пут у историји овог суда, у потпуности обнови једно суђење.