latinica  ћирилица
14/04/2021 |  17:21 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

Служен помен за Новосађане убијене 1941.

На Алмашком гробљу у Новом Саду данас је служен помен и откривена табла са именима 179 Новосађана које су мађарски фашисти убили током априла 1941. године.
Нови Сад - Фото: РТРС
Нови СадФото: РТРС

Према ријечима историчара, првих дана окупације у Новом Саду циљано су убијани Срби које су мађарски окупатори означили као сараднике четничког покрета.

Директор Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада Синиша Јокић рекао је да је прошло 80 година од тешке трагедије, коју су у потпуности заборавиле бивше југословенске власти јер међу првим жртвама фашистичког окупатора у Новом Саду није било оних који су били у партизанском покрету.

- Сакупили смо се да одамо почаст јер је то најмање што смо могли да урадимо за те људе који су невине жртве фашистичке агресије и фашистичког злочина - поручио је Јокић.

Он је рекао да је Завод за заштиту споменика културе подигао више споменика и информативних табли у вези са дешавањима у Новом Саду током Првог и Другог свјетског рата, али и у част многобројних историјских личности, као и да има ту част да брине о култури сјећања.

- Април 1941. године био је крвав и страшан. Бомбардовање је било 6. априла, 10. априла проглашена је усташка творевина Независна Држава Хрватска, а 14. априла мађарске фашистичке трупе ушле су и у Нови Сад. Тај мјесец је био пун трагедије - подсјетио је он.

Јокић је додао да се на томе није завршило, те да су у мају и јуну почели покољи и страдања српског становништва и других невиних људи на простору цијеле Југославије, те се догодила и злогласна Рација у јануару 1942. године

Историчар Ђорђе Србуловић, један је од најзаслужнијих за прикупљање историјске грађе и идентификовање жртава у Новом Саду током априла 1941. године, каже да није било једноставно доћи до идентитета 179 погинулих, чија ће имена убудуће бити истакнута на споменику на Алмашком гробљу у Новом Саду.

Он каже да је неспорно далеко већи број побијених новосадских цивила током априла 1941. године.

Србуловић је подсјетио да је током априла 1941. године масовно убијање цивила вршено у три наврата и да су најчешће на мети фашистичког окупатора били Срби, које су нове власти сматрале за сараднике четничког покрета, веома масовног у моменту избијања Другог свјетског рата на подручју Краљевине Југославије.

Помен невиним жртвама априлског страдања из 1941. године данас у Новом Саду служило је свештенство Српске православне цркве, а окупљени су поручили да се надају како ће страдалницима мађарске окупације бити одавана почаст сваког 14. априла.