latinica  ћирилица
14/04/2021 |  13:45 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

Игуман Јањић: Цркву у Самодрежи Албанци претворили у јавни тоалет (ФОТО)

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић објавио је на Фејсбуку фотографију Цркве Светог Јована Претече у Самодрежи, на Косову и Метохији, наводећи да су локални косовски Албанци цркву претворили у сметљиште и јавни тоалет за локалну албанску школу.
Цркву у Самодрежи Албанци претворили у јавни тоалет (фото: sava.decanac) - Фото: Facebook
Цркву у Самодрежи Албанци претворили у јавни тоалет (фото: sava.decanac)Фото: Facebook

- Толико о вјерској и етничкој толеранцији на Косову. Међународно посредовање у обнови и заштити цркве до сада није помогло - навео је отац Сава.

Он је подсјетио да од 2004. године, када је црква тешко оштећена, до данас, косовске власти нису учиниле ништа да овај објекат ставе под заштиту и обнове.

- Још једна српска православна црква на Косову из 1932. године саграђена на историјској локацији српске средњовековне цркве тешко је оштећена од стране косовско-албанских екстремиста током нереда 2004. године. Од тада косовске власти никада нису дозволиле његову обнову - написао је Јањић.

Отац Сава је објавио и фотографију уништеног православног манастира Долац из 14. вијека, који је до данас девастиран, као и десетине других светиња Српске православне цркве на Косову и Метохији.

- Још један српски православни манастир који су уништили косовски албански екстремисти након рата 1999. године. Десетине наших цркава и даље остају девастиране док локални политичари тврде да је Косово рај верске толеранције. Манастир Долац 14. вијек -  написао је отац Сава.