latinica  ћирилица
14/04/2021 |  13:03 ⇒ 13:03 | Аутор: СРНА

Зељковић: Институт обезбиједио хладњак, а Дом здравља чувао вакцине у свом замрзивачу

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је да Дом здравља Приједор вакцине против вируса корона није чувао у хладњаку који им је обезбиједио Институт, већ у замрзивачу који су обезбиједили властитим средствима.
Бранислав Зељковић - Фото: РТРС
Бранислав ЗељковићФото: РТРС

Говорећи о пропадању 1.300 доза вакцина против вируса корона у приједорском Дому здравља, јер је дошло до нестанка струје и прекида хладног ланца, Зељковић каже да су потребне додатне информације о томе шта се тачно десило и на који начин.

Зељковић је рекао за Независне новине да су запослени у домовима здравља у Републици Српској прошли обуку у вези са процесом вакцине, коју је организовао Институт.

- Опхођење према хладном ланцу је познато свим здравственим радницима који се баве том проблематиком. У овом случају тешко је говорити зашто је дошло до овакве ситуације, то ће прије свега утврдити Дом здравља Приједор на основу извјештаја оних који су радили на хладном ланцу - навео је Зељковић.

Он је напоменуо да од тренутка када вакцине дођу у здравствене установе, оне представљају одговорност те установе.

- Институт координише начин допремања и складиштења вакцина, присутни смо савјетодавно, али мора постојати основна доза дисциплине и одговорности када говоримо о овако осјетљивој материји, као што су вакцине - поручио је Зељковић.

Подсјетивши да у Српској постоји 55 домова здравља, Зељковић наводи да Институт не може у сваком тренутку имати надзор над стањем хладног ланца у свакој од ових установа.

- Одговорност за хладни ланац траје 24 часа дневно и не престаје са завршетком радног времена - закључио је Зељковић.