latinica  ћирилица
14/04/2021 |  12:34 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

"Константни преговори са руским произвођачима вакцина"

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је задовољан процесом вакцинације у Српској сходно вакцинама које пристижу, те навео да би ове седмици у Републику Српску требало да стигне донација вакцина из Србије.
Ален Шеранић (Фото: Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Ален Шеранић (Фото: Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Шеранић је напоменуо да се константно воде преговори са руским произвођачима, а мањи контигент вакцина је стигао у Републику Српску.

Он је навео да се тренутно чека одобрење контролне лабораторије Агенције за лијекове, те да се онда очекује већи контигент руских вакцина.

- Очекујемо око 23. априла већу испоруку из Ковакс механизма Надам се да ћемо у сљедећих седам дана добити одређене количине вакцина са којима бисмо могли мало више подмирити домове здравља како би и они могли да убрзају процес вакцинације грађана - рекао је Шеранић новинарима у Требињу.

Када је ријеч о вакцинацији грађана млађих од 65 година, нарочито оних са хроничним обољењима, Шеранић је рекао да регистрација у оквиру тимова породичне медицине омогућује да се види од које врсте обољења грађанин болује како би љекари знали коју врсту вакцине могу да му препоруче.

Он је додао да је породична медицина ослонац регистрације и евиденције лица која треба да приме вакцину, те да ће и грађане са хроничним обољењима домови здравља позивати за вакцинацију.

Шеранић каже да се расподјела вакцина у Српској врши на основу процента становништва у општинама и градовима, те да тај удио одлучује о укупном удјелу самих вакцина које ће бити усмјерене према тој општини.

- Постоје изузеци у зависности од тога да ли у неком подручју имамо више родитеља који имају дјецу са одређеним потребама или лица са инвалидитетом па усмјеравамо према потребама социјално осјетљивих група - рекао је Шеранић.

Када је ријеч о најављеном повећању плата у здравству, Шеранић је рекао да је од почетка његовог мандата повећана цијена рада запослених у здравству са 135 на 145 КМ.

- Свјесни смо чињенице да одговор здравствених радника и све што они чине заслужује много више. Пратимо могућности и имаћемо у наредном периоду обавезу да радимо на том питању и свакако смо опредијељени да идемо у том правцу - рекао је Шеранић.