latinica  ћирилица
14/04/2021 |  11:43 | Аутор: СРНА

Броћета: Враћање ћириличне поште сраман чин и понижење Срба

Делегат српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета рекао је Срни да скандал у вези са пошиљком из Мостара, која се вратила уз назнаку да је "забрањено писање ћирилицом", представља сраман чин и велико понижење српског народа не само у Мостару него широм Федерације БиХ.
Горан Броћета - Фото: РТРС
Горан БроћетаФото: РТРС

- Сутра можемо очекивати нешто слично у Оџаку, у Санском Мосту или другдје гдје Србима, нажалост, нису призната никаква права - рекао је Броћета.

Према његовим ријечима, правдање да је ријеч о међународном поштанском саобраћају нигдје не пије воде, јер пошиљке из других градова према Србији и Хрватској или било гдје могу несметано ићи на ћириличном писму.

Броћета је истакао да то најдиректније показује у каквом положају се данас налазе Срби и да им ондје гдје су им загарантована уставна права није дозвољено да пишу својим писмом, да говоре матерњим језиком и да испољавају своју вјеру.

- Оно што ме забрињава јесте чињеница да сваким даном Срби у Федерацији долазе на ниво статистичке грешке. И оно мало Срба што је по другим срединама, осим у Кантону десет, живе у стању све веће асимилације у систем некакве грађанске БиХ, што, свакако, не би смјели дозволити - истакао је Броћета.

Он је додао да се то не смије дозволити и да се мора покушати да у свим кантонима у Федерацији БиХ буде обезбијеђена суштинска, а не само формално загарантована конститутивност српског народа.

- То једноставно мора да се испоштује у пракси. Још једном позивамо високог представника да реагује и наложи владама кантона да Срби постану конститутивни народ и да им се дозволи испољавање свих осјећања према припадности своме народу и основни идентитет, што чине језик, писмо, култура и традиција, све што подразумијева припадност српском народу - казао је Броћета.

Препоручена писана пошиљка Србина из Мостара, адресирана ћирилицом и упућена у Нови Сад из "Хрватске поште" у Мостару, вратила се јуче пошиљаоцу у Мостар са назнаком "забрањено писање ћирилицом" и са печатом поште из Загреба.