latinica  ћирилица
14/04/2021 |  08:02 ⇒ 08:03 | Аутор: СРНА

Минеаполис: Шеф полиције и полицајка поднијели оставку (ВИДЕО)

Полицијски шеф и припадница снага реда која је убила из ватреног оружја једног афроамеричког возача послије рутинске контроле у саобраћају поднијели су оставке поводом грађанских немира.
Нереди у Минесоти (фото: Star Tribune / Carlos Gonzalez) -
Нереди у Минесоти (фото: Star Tribune / Carlos Gonzalez)

Градоначелник мјеста Бруклин Центар у области Минесоте Мајк Елиот рекао је да је Градски савјет усвојио резолуцију којом позива на отпуштање шефа полиције Тима Генона и полицајка Ким Потер.

- Надам се да ће ово донијети мало мира заједници - рекао је Елиот и додао да ће прихватити оставку Потерове и да жели да пошаље поруку да власт озбиљно схвата ову ситуацију. Он је оставио отворену могућност да њој буде уручен отказ.

Елиот, који је и сам Афроамериканац, рекао је да осјећа симпатије према демонстрантима, који за себе кажу да су мотивисани страхом, а не безакоњем.

Отпуштање Потерове умјесто прихватања њене оставке могло би да утиче на њену пензију и могућност да се поново запосли у снагама реда.

У Бруклин Центру су двије ноћи заредом трајали сукоби демонстраната и полиције. Регион Минесоте већ је био под тензијама усљед оптужбе за убиство Џорџа Флојда против бившег полицајца Дерека Човина.

Синоћ је, након што је почео да пада снијег, велики број окупљених почео да баца боце и остале предмете преко ограде испред сједишта полиције. Снаге реда позвале су демонстранте да се разиђу, а потом су испалиле сузавац.