latinica  ћирилица
14/04/2021 |  07:40 ⇒ 12:04 | Аутор: СРНА

У Нишу откривање спомен-плоче доктору Лазићу

У Ургентном центру Универзитетског клиничког центра у Нишу данас ће бити откривена спомен-плоча са именом чувеног српског ратног хирурга Миодрага Лазића, који је током ратова деведесетих година прошлог вијека спасавао животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској.
Миодраг Лазић (фото: Twitter / Miodrag Lazić) -
Миодраг Лазић (фото: Twitter / Miodrag Lazić)

Спомен-плоча ће бити биће откривена у 11.00 часова на дан када је доктор Лазић преминуо од вируса корона прошле године, а овај ургентни центар ће понијети његово име.

Портпарол Удружења пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије Зоран Бајић рекао је Срни да се очекује присуство 120 некадашњих бораца из Републике Српске, које је доктор Лазић лијечио за вријеме рата у БиХ, у Болници "Жица", у Блажују код Сарајева.

Он је рекао да ће присуствовати и чланови Удружења "Илиџански борац", којима ће уједно претходно у 10.00 часова бити омогућено и да се вакцинишу против вируса корона.

Бајић је напоменуо да је, захваљујући министарки за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Србије Дарији Кисић Тепавчевић, нишко удружење ветерана обезбиједило вакцине за људе, који ће доћи у Ниш из Републике Српске.

Према његовим ријечима, Удружење пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије иницирало је и откривање спомен-плоче у оквиру Ургентног центра, који ће понијети име доктора Лазића.

Директор Ургентног центра у Нишу, хирург Миодраг Лазић преминуо је 14. априла 2020. године од посљедица инфекције вирусом корона.

Доктор Лазић је у августу 1991. године напустио мјесто хирурга у Нишу и запутио се у тадашњу Републику Српску Крајину.

Као хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се као добровољац јавио у ратну Болницу "Коран" на Палама у Републици Српској.

Доктор Лазић један је од оснивача ратне Болнице "Жица" у Блажују код Сарајева, такорећи на самој линији фронта. Остао је тамо пуних 40 мјесеци као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, гдје је обавио више од 3.500 операција под пуном анестезијом.

Сјећања из рата записао је у књизи коју је објавила СРНА "Дневник ратног хирурга". О њему је снимљен и истоимени документарни филм. Године 1994. добија звање примаријуса.

За рад у Републици Српској, блаженопочивши патријарх Павле одликовао је доктора Лазића Орденом Светог Саве.