latinica  ћирилица
13/04/2021 |  20:07 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

Матијевић: Све учесталији вербални и физички напади на инспекторе

Главни републички здравствени инспектор Милица Матијевић изјавила је да су све учесталији вербални и физички напади на инспекотре, као и пријетње приликом контрола привредих субјеката да ли поштују прописане мјере у борби против вируса корона.
Милица Матијевић - Фото: РТРС
Милица МатијевићФото: РТРС

- У посљедњих неколико седмица физички су нападнута три инспектора, а Кривичним закоником је прописано да је напад на службено лице кривично дјело - рекла је је Матијевићева.

Матијевићева је навела да је било случајева гдје су одређени појединци имали намјеру да инспекцији надзор злоупотријебе у политичке сврхе, те додала да се такав случај десио у Бањалуци прошле седмице.

- У инспекцијској контроли угоститељског објекта вршен је политички притисак на градске инспекторе да предузимају мјере које нису биле у складу са законом, односно у конкретном случају утврђене неправилности имале су законски основ за изрицање новчане казне, која је и изречена у тренутку контроле, али не и за изрицање мјере забране рада - рекла је Матијевићева за АТВ.

Према њеним ријечима, овакве ситуације су недопустиве имајући у виду да је инспектор службено лице са посебним овлашћењима, обавезама и одговорностима и да је приликом обављања послова дужан да се придржава принципа професионалности, непристрасности, одговорности и поступа према правилима струке и политички неутрално.

Она је нагасила да, без обзира на комплексну ситуацију, инспекцијски органи имају обавезу и дужност да обезбиједе поштивање законских прописа с циљем заштите јавног здравља и општег интереса.

Матијевићева је додала да инспекцијски органи у Републици Српској појачано контролишу поштивање мјера прописаних у борби против вируса корона, те да их већина привредних субјеката поштује, али да су проблем несавјесни појединци који угрожавају здравље становништва.

- Распложиви капацитети Инспектората усмјерени су према високоризичним субјектима - рекла је Матијевићева и подсјетила да је у протеклих седам дана извршено 976 инспекцијских контрола, а у 53 случаја су утврђене неправилности и израчене новчане казне од 78.000 КМ.