latinica  ћирилица
13/04/2021 |  17:18 ⇒ 18:26 | Аутор: СРНА

Митровић: Гранични прелаз у Братунцу биће завршен у мају

Гранични прелаз између БиХ и Србије у Братунцу биће завршен у мају, изјавио је Срни министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић.
Vojin Mitrović - Фото: РТРС
Vojin MitrovićФото: РТРС

- У овом тренутку битно је повезати тај источни дио БиХ, односно Републике Српске и Србије. Тиме ћемо поједноставити, убрзати и олакшати људима са двије стране ријеке Дрине - рекао је Митровић послије састанка са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томиславом Момировићем у Београду.

Он је додао да је да ће овај регион добити нову димензију са модерним мостом и граничним прелазом, тако да ће и дио саобраћаја бити преусмјерен на ту дионицу.

Митровић и Мировић разговарали су данас о сарадњи, прије свега, у области инфраструктурних пројеката, међу којима је најбитнији изградња ауто-пута Београд-Сарајево-Београд.

Митровић је навео навео да је захвалио предсједнику и премијеру Србије Александру Вучићу и Ани Брнабић, као и Момировићу за све што је Србија урадила, првенствено у области инфраструктуре.

- То је изградња средствима Владе Србије заједничког граничног прелаза са стране Србије, изградња моста на Сави код Раче и исто тако помоћ Србије у износу око 100 милиона евра за изградњу дијела ауто-пута од Раче до Бијељине - рекао је Митровић.

На састанку је, напоменуо је, било ријечи о изградњи овог ауто-пута од Раче до Бијељине, од Бијељине до Брчког и до Сарајева, а затим од Сарајева до Вардишта.

Једна од тема, како је рекао, била је и изградња граничног прелаза Котроман-Вардиште - трећег заједничког граничног прелаза, поред Раче и Братунца, који се гради између БиХ и Србије, а разговарано је и о интензивирању активности на изградњи аеродрома Требиње.

Митровић је навео да је у разговору о регионалној изградњи жељезничке инфраструктуре разматран наставак изградње пруге коју је Србија започела од Руме, преко Шапца и Лознице до Зворника, као и дијела пруге у БиХ од Зворника према Тузли и Добоју, пто представља повезивање БиХ са Србијом, земљама западног Балкана и у оквиру планова Транспортне заједнице.

Разговарано је и о рјешавању питања пловности ријеке Саве, а Митровић је подсјетио да је прије уређења ријечног корита потребно деминирати десну обалу Саве, на подручју БиХ, за шта су издвојена грант средства од око 8,2 милиона евра.

Он је најавио да ће ресорно министарство у наредном периоду интензивирати активности да се овај посао ријеши како би се покренуло уређење корита Саве.

Говорећи о иницијативи предсједника Србије Александра Вучића о тзв. мини Шенгену, и Митровић је сагласан да ће то омогућити слободан проток људи, робе и новца, за шта је потребно дјелимично усклађивање прописа, што је на неки начин и отварање граница међу земљама западног Балкана, а то је и предуслов за улазак у ЕУ.

Он је истакао важност вакцинисања против вируса корона, те указао да је потребно заштити што више људи, јер се мора живјети, економија мора да функционише, а без инфраструктуре нема ни развоја економије.

- Оно што желим у име БиХ, Савјета министара, своје лично име, народа Федерације и Републике Српске, захвалити се господину Вучићу и народу Србије на донацији вакцина које су у овом тренутку доста значиле како Српској, тако и Федерацији и комплетној БиХ, управо због проблема на које смо наишли код реализације програма `ковакс` - рекао је Митровић.

Он је навео да се јутрос у Београду састао и са директором Транспортне заједнице Матејом Закоњшеком са којим је разговарао о проблему унапређења транспорта у земљама западног Балкана, јер без савремене инфраструктуре немогуће је размишљати о новим улагањима.

- Разговарали смо о томе како унаприједити транспорт, за шта је предуслов изградња и спајање свеобухватне транспортне мреже модерним, савременим путевима, што ће допринијети развоју економије и комплетне регије, а то је изузетно битно за опстанак становништва - рекао је Митровић.

Он је напоменуо да је ово изузетно важан састанак, јер је подршка Транспортне заједнице потребна за изградњу пута Фоча-Шћепан Поље и граничног прелаза.

Митровић је напоменуо да је синоћ имао неформални сусрет са министром Момировићем и министром за капиталне инвестиције Црне Горе Младеном Бојанићем на којем је било ријечи о изградњи моста између Шћепан Поља и Хума.

- Имамо подршку и Црне Горе. У наредним мјесецима имамо могућност да повучемо одређена грант средства, тако да и овај пројекат има перспективу да се почне градити ове године и да се коначно ријеши питање спајања Фоче са Црном Гором преко Шћепан Поља и Хума - закључио је Митровић.