latinica  ћирилица
12/04/2021 |  14:46 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Спомен-плоча погинулим припадницима Специјалног одреда полиције (ВИДЕО)

Служењем парастоса, полагањем вијенаца и откривањем спомен-плоче код зграде Полицијске управе, у Зворнику је обиљежено 29 година од формирања Централног одреда специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске.
Драган Лукач открио у Зворнику спомен-плочу - Фото: СРНА
Драган Лукач открио у Зворнику спомен-плочуФото: СРНА

Поручено је да су храбри специјалци дали најсветије што су имали за слободу свог народа и отаџбине.

На спомен-плочи исписана су имена 12 погинулих припадника Централног одреда који су у Одбрамбено-отаџбинском рату живот дали за слободну Републику Српску. Прије 28 година погинуо је Радислав Шаровић.

- Погинуо је 17.4. 1993. године у борбама у овим крајевима. Положили су своје животе за опстанак српског народа првенствено у БиХ, а онда за стварање Републике Српске - рекао је Бранислав Шаровић брат погинулог Радислава.

Централни одред специјалне бригаде полиције формиран је априла 1992. године, а расформиран двије године касније, када су припадници прешли у друге одреде и били окосница Специјалне бригаде полиције.

- Ми данас испуњавамо нашу обавезу и наш дуг према њима и ово значи да ћемо се увијек сјећати наших погинулих јунака и да их никад нећемо заборавити. Ми данас морамо да се сјећамо њих, да сачувамо сјећање на оно што су они урадили и да генерације које долазе за нама не забораве њих, јер то су наши јунаци које Република Српска треба да памти - навео је Драган Лукач министар унутрашњих послова Републике Српске.

А сјећање на храбре јунаке чува ресорно Удружење, чији је предсједник бивши припадник Одреда Жељко Јанковић.

- Зворник смо изабрали као сједиште Удружења зато што смо највећи дио рата провели у Зворнику и учествовали у ослобађању града Зворника, шире околине града Зворника - нагласио је Жељко Јанковић предсједник Удружења припадника Централног одреда специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске.

Припадници Централног одреда бранили су свој народ на бројним ратиштима, а у протеклом рату страдала су 144 припадника Специјалне бригаде полиције , укупно 782 припадника МУП-а Републике Српске.